sâmbătă, 15 august 2009

Reduceri de salarii asumate de PSD

Marian Sarbu a recunoscut ca micsorarea cu 40% a coeficientilor de griladin Legea salarizarii unice a fost facuta in exclusivitate de catre Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Ma­rian Sarbu, si-a asumat in totalitate diminu­area coeficientilor de sala­rizare depusi la Guvern. El a recunoscut ca pentru aceste ajustari operate de Ministerul Muncii nu au fost consultati sindicalistii si a explicat ca "este vorba despre dimi­nuarea cresterii posi­bile, nu de o scadere a salariilor". Ajustarile facute de repre­zen­tantii Ministerului Muncii au fost operate dupa ce s-a negociat cu sindicatele si repre­zentantii diferitelor ministere mai bine de trei luni de zile. Astfel, dupa balbaiala Guver­nului pe tema legii unice a salarizarii bugetarilor, sindicatele ameninta acum ca vor rupe acordul incheiat cu Guvernul si ca exista riscul declansarii unor proteste.
Imediat dupa ce ministrul Muncii a recunoscut ca grilele de salarizare incluse in proiectul de lege sunt mult mai mici decat ceea ce s-a negociat cu reprezentantii diferitelor categorii de bugetari, sindicalistii din educatie se pregatesc deja de greva. "Federatia Educatiei Nationale considera ca in conditiile in care nivelurile de referinta pentru grila Legii unice de salarizare vor fi scazute, dupa cum a avertizat ministrul Muncii, Marian Sarbu, cu circa 40% fata de coeficientii reper conveniti, acordul semnat in luna mai cu federatiile sindicale din invatamant va deveni nul de drept. Spunem asta deoarece in negocierile avute de catre liderii sindicali din invatamant cu membrii Executivului s-a hotarat ca personalul didactic din invatamant nu va avea de suferit din punctul de vedere al venitului, iar in cadrul noii
grile de salarizare va fi incadrat in partea superioara a acesteia", a precizat ieri FEN intr-o scrisoare deschisa adresata premierul, Emil Boc.
Federatia atrage atentia premierului ca aceste masuri "creeaza o presiune si mai mare asupra sistemului care cu greu reuseste sa faca fata politicianismului stangist". FEN avertizeaza ca fara o investitie reala in personal si fara salarii decente "nu se poate face reforma" si "nu se poate cere implicare". In conditiile in care nivelurile de referinta pentru grila Legii unice de salarizare vor scadea, iar personalul didactic va cobori in treimea de jos a grilei, riscam sa ajungem din nou la proteste chiar din prima zi a anului scolar viitor", conchide federatia din Educatie.
Si sindicalistii din "Cartel ALFA" s-au intrunit ieri pentru a pune la punct programul de actiuni sindicale de protest pe urmatoarele luni, in functie de deschiderea reprezentantilor Guvernului spre dialogul social. Ei au cerut ministrului Muncii ca in proiectul legii salarizarii bugetarilor, la nivelul ministerelor, sa se pastreze ierarhizarile propuse de sindicate.
Grilele nu sunt definitive
Cartel Alfa a mai cerut si repozitionarea importantei diferitelor meserii din sectoarele de activitate dar si pastrarea salariului minim pe economie ca reper de baza pentru calcularea diferitelor indemnizatii sociale.
"Si noi si sindicatele si Guvernul au inteles ca aceste grile sunt inca in negociere. Am ajustat grilele pentru a face aceasta lege sustenabila", a afirmat ministrul Muncii, Marian Sarbu. El a mai spus ca incepand de anul viitor, cand va incepe sa fie aplicata legea salarizarii bugetarilor, categoriile defavorizate vor beneficia de majorari im­portante ale veniturilor salariale. Dupa ce primul ministru Emil Boc a declarat ca in Guvern nu s-au discutat grilele de salarizare, reprezentantul Ministerului Muncii la negocierile derulate, Valentin Mocanu, a recu­noscut ca s-a umblat la salarizarile stabile cu sindicatele. Mocanu a declarat ca pentru 85% dintre bugetarii incadrati in grila salarizarii unice, intre nivelele de referinta 3,8 si 8,85, au fost scazute punctajele, in medie, cu 40% si a afirmat ca regreta ca nu l-a informat pe premierul Boc.