Marian Sarbu, ministrul Muncii, recunoaste ca a gresit, iar ministrii Sanatatii si Educatiei cer derogare pentru salariatii lor. In elanul hei-rupist de reducere a cheltuielilor, Boc a aprobat o ordonanta de Guvern care interzice cumularea pensiei cu salariul in sistemul bugetar, act normativ care a bulversat activitatea unor categorii importante de angajati: din invatamant, sanatate, actori. Imediat dupa ce a fost anuntata aceasta ordonanta, au aparut protestele si s-a demonstrat ca, in ciuda intentiei bune a Executivului, ordonanta adoptata in graba a avut efecte nebanuite.
Astfel, unii mari specialisti in medicina vor fi nevoiti sa plece din spitale sau sa renunte la pensie, multi elevi ar putea ramane fara profesori, asistentii maternali sunt afectati si ei iar actorii, mari nume ale scenei romanesti, ar urma sa primeasca numai pensia.
Politistii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, dar si persoanele care au pensii militare de stat sunt alte categorii de pensionari la care face referire Ordonanta 230. Ordonanta ar putea afecta nu doar functionarii din institutiile publice, ci si pe alesii locali si parlamentarii.
Ordonanta cu problema
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, persoanele care, la data intrarii in vigoare a actului normativ, cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia sa opteze intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante. La numai o saptamana dupa adoptarea ordonantei, Marian Sarbu, ministrul Muncii si intiatorul acesteia, recunoaste ca a gresit si ca urmeaza sa faca unele modificari pe textul reclamat, "dar principiul trebuie pastrat".
Exceptia Bazac
Ministrul Sanatatii, Ioan Bazac, a propus premierului Emil Boc prelungirea contractelor de munca incheiate cu medicii pensionari care lucreaza in sistem, pana la momentul in care posturile pe care acestia sunt incadrati vor fi ocupate prin concurs, varianta agreata de seful Guvernului. Bazac a declarat anterior ca va propune premierului rectificarea ordonantei astfel incat medicii pensionari sa poata ramane angajati in continuare, cu contract temporar de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs. "Avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, cu contracte temporare de munca pana la ocuparea posturilor prin concurs", a spus Bazac. In sistemul sanitar lucreaza aproximativ 600 de medici
pensionari, dintre care 500 in mediul urban si 100 in rural.
Penurie de profi'
In privinta celor aproximativ 6.300 de profesori care sunt afectati de aceasta ordonanta ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a afirmat sa incearca, impreuna cu federatiile sindicale, sa gaseasca solutii. "Ministrul Educatiei ne-a promis ca va incerca sa propuna un act normativ prin care acestia sa ramana in sistem, intrucat ei ocupa functii unice si nu pot fi incadrati la categoria necalificati", a declarat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Aurel Cornea. Conducerea Federatiei "Spiru Haret"atrage atentia asupra faptului ca sistemul natioal de invatamant se confrunta in prezent cu deficit de personal didactic calificat, deficit compensat partial de cadrele didactice pensionare.
Pensia se recalculeaza
Potrivit Casei
Nationale de Pensii, persoanele care dupa data pensionarii aleg sa munceasca si platesc CAS, au dreptul la recalcularea pensiei. Astfel, potrivit Legii 19/2000 cu modificarile ulterioare, angajatii care cumuleaza pensia cu salariu pot solicita de cate ori doresc recalcularea pensiei obtinand astfel, in functie marimea perioadei in care au contribuit (CAS), majorarea punctului de pensie.