joi, 9 iulie 2009

„Facultatea“ lui nea Piţi

ctuala generaţie nu are educaţia necesară pentru universităţile fotbalistice

Acum câţiva ani, o discuţie cu fostul mare
fotbalist Gică Popescu avea să-mi releve, mie şi colegilor care fuseseră de faţă, un adevăr subtil legat de fotbalul mare.

Gică Popescu îşi amintea diverse episoade din cariera sa, petrecute ba la Barcelona, ba la Eindhoven, ba la londonezii de la Totenham. Toate priveau diferenţele de abordare a fenomenului fotbal în culturi diferite.

Într-un fel se raportau la fotbal catalanii crescuţi în spectacolul de culori specific Mediteranei. Altfel priveau jocul olandezii pragmatici, industriaşi şi bancheri educaţi în spiritul eticii protestante. Şi, bineînţeles, alta era mentalitatea în Insulă, acolo unde fotbalul nu are vârstă, ci doar istorie şi perenitate.

Toate aceste diferenţe erau înţelese şi redate de Gică Popescu, într-una dintre cele mai frumoase discuţii despre fotbal la care am luat parte vreodată. Am înţeles atunci că marile cluburi de fotbal ale Europei sunt adevărate universităţi de prestigiu pentru tinerii care le calcă pragul – şi care pot înţelege ce se petrece acolo.

Mi-am amintit de acea discuţie văzând ce s-a petrecut înainte, în timpul şi după meciul România-Lituania de la Cluj. Un meci pierdut de o mână de puşti nătângi, înfumuraţi şi gălăgioşi, ca toţi puştii de azi lipsiţi de educaţie, de şcoală şi de calificare, ce umplu străzile şi cartierele.

Fotbalul înalt nu înseamnă doar nişte băieţi care ştiu cu mingea. Marii conducători şi antrenori fac selecţia nu numai pe calităţi fizice şi tehnice, ci mai ales umane. Iar adevărul este că actuala generaţie de fotbalişti – spre deosebire de precedenta – nu are educaţia necesară pentru a intra în universităţile fotbalistice.

Ei pot supravieţui doar în şcolile profesionale ale lui nea Piţi, Becali sau Borcea. (Apropo de Gică Popescu, singurul moment care i-a umbrit cariera a fost tot din cauza legăturilor cu clanul Becali)

I-aţi văzut sâmbătă pe fotbaliştii noştri dând cu pietre în ziarişti şi aruncând deja celebrul "băi, hahalerelor"? Este dovada că au fost virusaţi, că sunt roşi de toate bolile
ce colcăie în mocirla unde-şi duc traiul. Întrebarea este dacă, schimbându-le "profesorii", băieţii aceştia mai pot fi recuperaţi. Greu de spus! Mai ales că, în România de azi, nimeni nu pare capabil să închidă şcolile de cartier ale lui Piţi, Borcea sau Becali.