joi, 9 iulie 2009

Libertatea de a ne bate joc unii de altii

Un fenomen derivat al coruptiei ameninta sa detroneze mita din fruntea topului celor mai daunatoare maladii
care afecteaza Romania. Agresivitatea oarba si profund iresponsabila misca astazi masele. si nicaieri nu este aceasta mai vizibila decat pe strada, locul unde ne expunem cu ostentatie maxima cea mai de pret
prada pe care ne-am adjudecat-o dupa ce am visat la ea 50 de ani: masina occidentala.
Ce se intampla acum pe soselele Romaniei depaseste orice imaginatie. Ultima dovada: soferi care circula cu aproape 300 de kilometri pe ora pe autostrada si care au scapat nepedepsiti. In timp ce peste tot in lumea civilizata astfel de asasini pe patru roti sunt bagati la inchisoare pe loc, dementii care au transformat Autostrada "Soarelui" in pista de Formula 1 au scapat fara sa primeasca nici macar o amenda; chiar si cu permisul neatins. Au dat in judecata politia, iar magistratii le-au restituit carnetul de conducere. Astazi circula din nou liberi, printre noi – viitoare vedete mute ale stirilor cu echipaje SMURD care se chinuiesc sa-i scoata, pe ei si pe victimele lor, dintr-o gramada diforma de fiare contorsionate.
Revoltator insa este ca, in ciuda acestor exemple aproape neverosimile, a faptului ca suntem campioni europeni la mortalitate in accidente rutiere si ca sofatul a ajuns in general o aventura, aproape ne-am resemnat cu gandul ca nu avem ce face. si ca o solutie ar putea veni doar din cer.
Fals. Exista politie, exista ministri, exista Guvern, exista Parlament, exista justitie. Ei sunt cei care au toate instrumentele pentru a indrepta ceva. Dar nu o fac pentru ca sistemul pe care il compun – autoritatea – doboara zilnic noi recorduri de iresponsabilitate.
Anul trecut, nu mai putin de o treime dintre soferii carora le-a fost suspendat permisul si l-au recapatat prin sentintele tribunalelor, dupa ce au dat politia in judecata. Un procent foarte mare
, care nu cred ca este egalat nicaieri in lume. S-au privatizat judecatoriile si returneaza permise pe banda rulanta? Vand sentinte favorabile infractorilor ca si cum ar vinde pateuri? Sau politia greseste flagrant (interesat/dezinteresat) in zeci de mii de cazuri? Sunt agentii analfabeti cu bacalaureat si nu stiu cum se completeaza procesele-verbale de contraventie?
Nimeni nu are un raspuns exact. Toate variantele pot fi adevarate. Dar pot fi si false. Singurul lucru cert este ca functionarea mecanismului care pedepseste soferii agresivi contine o eroare majora. si atunci, de ce nu incep sa se intalneasca politistii, membri ai Guvernului, ai CSM, ai Parlamentului? De ce nu se asaza la o masa pentru a discuta care sunt cauzele defectiunii si ce trebuie sa faca pentru a o remedia? De ce nu isi asuma nimeni rolul de a coordona o echipa care sa ceara corectarea legislatiei sau a practicii? Cele cateva sute de demnitari si experti de diverse ranguri care ar putea fi depanatorii crizei ori sunt incompetenti, ori fura si, ca atare, prospera fara a mai fi nevoie sa isi faca datoria fata de noi, cei care ii platim.
Iar acest lucru este valabil nu doar in problema circulatiei auto, ci in mai tot ce tine de asigurarea ordinii in societate. Asa am ajuns ca parcurile sau plajele sa fie invadate de constructii ilegale, iar cainii vagabonzi sa nu poata fi scosi de pe stema Bucurestiului.
Toate si multe altele, probleme mai mult sau mai putin marunte, care ne transforma intr-o natiune nevrotica, sunt efectele faptului ca autoritatea s-a retras din locurile unde avem nevoie de ea, pentru a se incuia in birourile in care poate face bani in liniste.
Nu a disparut insa, nu s-a "disolutionat" cum prooroceau unii. Incercati sa luati vreo aprobare sau vreo autorizatie de orice tip. O sa constatati pe pielea si pe buzunarul dumneavoastra ca Romania nu a ramas fara stapani. Infernul de stat colcaie de cerberi, iar presupusa agonie este un basm. Autoritatea este tare ca o stanca. Va puteti opinti in ea pana cadeti lat si nu se va da la o parte daca nu platiti cat cere. Insa este ferma doar cand vrea portofelul ei. Nu se deranjeaza pentru orice fleac. Nu isi pune mintea la contributie si nu isi flexeaza muschii pentru cauze care nu miros si a spaga.
Arta de a castiga bani prin simpla manipulare a legilor care guverneaza birocratia a facut-o sa se retraga de pe strazi. A abandonat impactul brutal cu fosgaiala multimii, care cere si efort, si pricepere, si disciplina si nu aduce, in schimb, decat bacsis marunt. Cei platiti de noi sa asigure respectarea regulilor nu mai fac decat eforturi minimale pentru a tine in frau instinctele primare infiorate de capitalismul salbatic in care traim.
Dramatic este ca falimentul caracterului lor ne duce pe toti de rapa. Agresivitatea nepedepsita si dispretul fata de lege se propaga precum ciuma in toata societatea. Cand vezi ca unul te depaseste zburand cu 256 km/ora pe langa tine si stii ca nu va pati nimic pentru ca isi va recupera in instanta carnetul, cand vezi ca asta nu este o exceptie, ci mai degraba o regula, cand vezi asta zi de zi, ani de-a randul, cat timp poti rezista tentatiei de a incalca si tu regulile? In aceasta atmosfera infloresc suboamenii care isi parcheaza X5-ul peste turistii care fac plaja, cei ce fac slalom cu ATV-urile printre copiii
care se joaca in nisip sau cei ce folosesc capetele inotatorilor drept trambulina pentru skijeturi. La ei se uita cu admiratie gloata care nu isi permite pentru moment decat sa arunce cocenii de porumb in apa. Pe ei ii vor imita tinerii asupra carora nici parintii, nici scoala nu mai au vreo influenta.
Dupa toti anii pe care i-am trait in genunchi, soptind, nu vorbind, incolonati la coada la carne, incolonati in marsuri pentru a aplauda un monstru, era de asteptat sa incercam sa ne luam revansa. Sa facem parada de nou-castigata noastra barbatie. Sa demonstram cat mai vocal ca nu suntem lasi, ca nu ne lasam calcati in picioare. Din pacate, ne-am depasit cu mult si cele mai negre temeri. Nu am facut altceva pana acum decat sa regasim libertatea de a convietui haotic. Libertatea de a transforma locul in care traim intr-o jungla.