joi, 19 februarie 2009

O casa in Europa, tot mai scumpa

Ca nu suntem chiar in afara Europei, ba poate chiar anticipam fara sa stim exact ce se intampla pe la altii o demonstreaza inca o data tendintele de pe piata europeana, care arata o crestere a preturilor la case si terenuri, deci cam ca pe la noi. Si nu vorbim doar de ce s-a intamplat in 2006, an in care, cu mici exceptii, s-a produs
o crestere accelarata a preturilor, ci si de tendintele in viitorii ani, care nu sunt deloc pozitive pentru cetateanul de rand, achizitionarea unei case devenind tot mai anevoioasa.

Cresterea preturilor in materie de imobiliare este o veste buna doar pentru investitorii europeni in proprietati imobiliare, nicidecum pentru milioanele de europeni care sunt in cautarea unei locuinte. Potrivit site-ului EurActiv, privind studiul realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors, care a monitorizat evolutia preturilor imobiliare in 26 de tari europene (Romania a fost eliminata din analiaza, deci nu a fost luata in calcul), cu mici exceptii anul care a trecut s-a caracterizat printr-o crestere accelerata a preturilor locuintelor. In cap de lista, deci cu cele mai mari cresteri de preturi, se afla Polonia, cu 33%, tara in care a continuat trendul ascendent inregistrat in 2005, cand preturile au crescut cu 28%. Scumpiri accelerate la proprietatile imobiliare s-au inregistrat si in Danemarca si Bulgaria, tari unde preturile au crescut cu 22%, respectiv 20%.

Nemtii, portughezii si croatii, prea putin afectati

La polul opus, deci cu cele mai mici cresteri de preturi, aproape de neluat in seama, s-au situat Portugalia si Germania, portughezii si nemtii fiind aproape total lipsiti de stres la acest capitol. Ceea ce era si normal, avand in vedere ca in 2006 in Portugalia preturile la proprietatile imobiliare au crescut cu doar 1%, in timp
ce in Germania piata imobiliara a stat pe loc, neinregistrandu-se nici o crestere de preturi. Stagnarea de pe piata germana nu se va repeta insa, analistii imobiliari anticipand ca in urmatorii ani in Germania exista un potential urias de crestere a preturilor si care se va materializa printr-o adevarata revolutie a respectivelor preturi.
Cresteri de preturi s-au inregistrat si in Marea Britanie si Spania, fiind vorba de 9-10 procente de majorare. In Franta rata cresterii a fost de 7,3%, dar finele anului trecut a fost marcat de o stagnare a preturilor imobiliare. Nici italienii nu au scapat de scumpiri, preturile imobilelor si terenurilor din frumoasa peninsula crescand cu 4%. Cu toate acestea, pentru anul in curs analistii anticipeaza o incetinire a cresterii preturilor in Italia. O alta tara unde nu prea s-au miscat preturile in sus este Croatia, cresterea fiind de 0,1% mai ales datorita vanzarii de proprietati imobiliare in statiunile turistice. In ceea ce ne priveste ca tara, anul 2006 s-a caracterizat pe plan imobiliar cu o crestere a preturilor de aproximativ 20%, in 2007 fiind asteptata o majorare de 5-7%, deci cumpararea unei locuinte va fi si mai grea. Cu toate ca deja asistam la scumpiri, analistii anticipeaza ca trendul ascendent nu-i va descuraja pe cei care doresc sa investeasca in propietati imobiliare in Europa, pentru urmatorii ani prognozandu-se noi cresteri de preturi.