sâmbătă, 21 februarie 2009

Legislatia privind persoanele cu dizabilitati trebuie ajustata la standardele internationale

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a intervenit pe linga Guvern cu initiativa lansarii procedurii de semnare de catre tara noastra a Conventiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati.

La 13 decembrie 2006, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a aprobat Conventia cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati. Acesta este primul document international complex orientat spre protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Aprobarea unanima de catre ONU a Conventiei denota faptul ca ea este recunoscuta de catre comunitatea internationala ca fiind un instrument important, care are drept obiectiv promovarea si protectia drepturilor si demnitatii unei dintre cele mai vulnerabile categorii a populatiei.

Conform prevederilor Conventiei, persoanele cu dizabilitati beneficiaza de aceleasi drepturi si libertati fundamentale ca si ceilalti membri ai societatii - dreptul la egalitate si nediscriminare, dreptul de acces la spatiul fizic, la transport, la informatii si comunicatii, dreptul la egalitate in fata legii si de acces la justitie, dreptul la educatie, la ocrotirea sanatatii, la munca, la protectie sociala, de participare la viata
politica, sociala, culturala etc. Unele prevederi sistematizeaza si generalizeaza experienta - legislatie, mecanisme de reglementare, standarde de etica - a mai multor tari in sustinerea persoanelor cu dizabilitati.

La 30 martie 2007, la New York va avea loc ceremonia de deschidere a semnarii si a ratificarii Conventiei si Protocolului Optional.

In opinia sefului statului, semnarea Conventiei in cauza va semnifica acceptarea de catre tara noastra a principiilor internationale de promovare si de protectie a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, importanta carora este incontestabila.

Din perspectiva schimbarilor ce au loc in lume, Republica Moldova urmeaza sa-si ajusteze legislatia privind persoanele cu dizabilitati la normele si standardele internationale, stabilite in Conventie, pentru a asigura acestor persoane posibilitatea de a se integra in societate si de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale ale omului.