In 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost transformată, de forţele de ordine din capitală, într-o zi a arestărilor
Mai întâi, au fost reţinuţi opt membri şi simpatizanţi ai organizaţiei neguvernamentale „Hyde Park”, care au pichetat Ministerul de Externe, Ambasada României şi sediul Delegaţiei Comisiei Europene, în semn de protest faţă de faptul că şi în România, şi în RM ar fi încălcate drepturile basarabenilor. „Hyde Park” anunţase primăria Chişinău despre intenţia de a organiza acţiuni stradale, însă aceasta a refuzat să le autorizeze, motivând că „ar defăima statul R. Moldova”.
Tot in 27, în jurul orei 11.00, la intersecţia străzilor Bernardazzi şi Armenească, 15 reprezentanţi ai Partidului Liberal (PL), care se îndreptau spre Cimitirul Central din str. Armenească pentru a depune flori la mormintele deputaţilor din Sfatul Ţării, au fost reţinuţi, încărcaţi în dube şi duşi la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru. Membrii PL susţin că se deplasau regulamentar pe trotuar, fără să pericliteze ordinea publică şi circulaţia transportului. Printre cei reţinuţi s-au numărat Mihai Ghimpu, preşedintele, şi Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL. Ei purtau două drapele ale RM şi unul al UE şi niciun fel de pancarte. La închiderea ediţiei, Dorin Chirtoacă ne-a relatat că a fost amendat cu 200 de lei pentru că „a organizat şi a participat activ la acţiuni de protest”.
La poliţie a ajuns şi echipa de filmare de la „PRO TV Chişinău”, reporterul şi cameramanul de la respectivul post fiind reţinuţi împreună cu demonstranţii din PL.
Potrivit lui Cătălin Giosan, directorul postului de televiziune, motivul invocat de către comisarul Dumitru Rusu este că jurnaliştii au fost reţinuţi „din greşeală, în îmbulzeala care s-a creat”. „Este evident, însă, că reţinerea colegilor noştri a fost un act intenţionat, întrucât reporterul Maia Andruşca avea microfonul în mână, iar operatorul avea camera pe umăr. Din imaginile filmate se vede clar că echipa noastră se afla la o distanţă de mai bine de 50 de metri de locul în care protestatarii erau urcaţi cu forţa în maşina poliţiei”, a adăugat Giosan.
Ceva mai târziu, în chiar sediul Comisariatului de poliţie Centru, a fost reţinută echipa de filmare a postului „DTV”, care venise să ia imagini despre reţinerea membrilor PL. Potrivit lui Ion Terguţă, directorul „DTV”, poliţiştii au scos caseta din camera de filmat şi au demagnetizat-o, iar reporterul Tatiana Gavriliuc a fost ameninţată că i se va intenta dosar penal dacă va insista asupra acestui subiect.
Noroc de preoţi
În jurul orei 13.00 un alt grup de tineri, reprezentând aripa tânără a Mişcării Unioniste, s-a adunat la Cimitirul din str. Armenească. Ei au venit cu steagurile şi cu celelalte materiale ascunse în pungă, dar au fost urmăriţi îndeaproape şi filmaţi de poliţişti în civil. În pofida acestui fapt, un grup de clerici de la Mitropolia Basarabiei au organizat mici parastase la mormintele celor aproape 20 de deputaţi care au votat la 27 martie 1918 pentru Unirea Basarabiei cu Patria-mamă şi care sunt înmormântaţi în Cimitirul Central. Constantin Jardan-Butnaru, liderul acestor tineri, ne-a spus că doar prezenţa preoţilor i-a salvat pe ei de la o eventuală reţinere. El a menţionat că anul trecut aceiaşi tineri s-au ales cu dosare penale pentru că au comemorat deputaţii din generaţia Unirii.
Acuzat ca în 1937
Menţionăm că duminică, 25 martie, după ce Forul Democrat al Românilor din Moldova (FDRM) i-a omagiat pe membrii Sfatului Ţării la Uniunea Scriitorilor din Moldova, poetului Nicolae Dabija, şoferului acestuia şi istoricului Anatol Petrencu li s-au întocmit dosare penale. Ei sunt acuzaţi că au organizat un marş neautorizat „de la strada 31 August 1989 până la monumentul lui Ştefan cel Mare, cu depuneri neautorizate de flori”, conform citaţiilor. Şedinţa de judecată, care trebuia să aibă loc ieri, s-a amânat pentru astăzi.
Nicolae Dabija susţine că, duminică, şoferul său a fost reţinut de poliţiştii de la Comisariatul Buiucani, unde a fost interogat referitor la manifestarea de la Uniunea Scriitorilor. „Ţin să menţionez că nu am organizat un marş neautorizat. Lumea s-a deplasat paşnic spre monumentul lui Ştefan cel Mare, nimeni nu a strigat sloganuri şi nu a purtat lozinci, iar după ce au depus flori la monument, oamenii s-au împrăştiat”, a spus Nicolae Dabija. Şi Anatol Petrencu spune că i se încriminează nişte minciuni. „Nici măcar nu am participat la depunerea de flori. Am susţinut un discurs la Uniunea Scriitorilor, după care am plecat la o şedinţă a Mişcării. Am fost acuzat ca în anul 1937- acum, urmează să demonstrez cu martori că nu am organizat niciun marş”, ne-a relatat Anatol Petrencu.