sâmbătă, 19 septembrie 2009

Fost lider al studentilor - consilier al premierului

"Du-te, invartindu-te, Ispas, si lasa-ne sa facem greva", "Luati legatura cu un alt lider ASUB si ignorati-l pe Ispa,s ca e vandut PSD", sunt doar cateva dintre mesajele ce apar pe pagina de Internet a studentilor din Universitatea Bucuresti. Ele ii sunt destinate personal fostului lider al Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB), Gabriel Ispas, care, incepand de joi, a fost numit consilier personal pe probleme de tineret, educatie si programe al premierului Adrian Nastase. "Sunt in continuare director al Agentiei Sociale a Studentilor din subordinea MEC, chiar daca mi-am inceput deja activitatea la Guvern. Daca functiile din MEC si de la Guvern sunt incompatibile, atunci o voi alege categoric pe cea de consilier", ne-a spus Ispas, incantat de onoarea care i s-a facut. "Sunt un tanar care munceste mult, dar decizia premierului ma face acum sa ma gandesc ca pot mai mult", ne-a spus Ispas. La cei 25 de ani ai sai, el este absolvent de drept si teologie al Universitatii din Bucuresti si masterand la SNSPA. A fost vicepresedinte si presedinte al ASUB si a condus ultima mare greva studenteasca din 1999 din Bucuresti. "Nu stiu cine m-a propus, poate chiar dna ministru", ne-a mai spus Ispas. El a candidat, fara succes, pentru presedintia organizatiei de tineret a PSD din Capitala. Intrucat a castigat omul lui Vanghelie, s-a gasit un loc caldut si pentru dl. Ispas. Ramane de vazut daca prin Ispas PSD-ul lui Nastase va culege voturile tinerilor din Romania.

47 la suta dintre tineri nu stiu sa foloseasca computerul

Aproape jumatate dintre tinerii romani (47 la suta) nu stiu sa utilizeze computerul, arata un sondaj de opinie realizat de Metro Media Transilvania, la cererea Ministerului Tineretului si Sportului. Tinerii cu varste intre 25 si 29, care stiu sa foloseasca computerul, sunt mai putini in comparatie cu adolescentii. Astfel, computerul este utilizat de 63 la suta dintre adolescentii de 14-18 ani si de doar 32 la suta dintre tinerii de 25-29 ani. Calculatorul este folosit de obicei in net-cafe sau in cluburi (31 la suta dintre tineri), la scoala (24 la suta) si acasa (21 la suta). Cunostintele in domeniul informaticii constau, in special, in navigare pe Internet (82%), tehnoredactare (74%), calcul tabelar (52%), grafica (39%), programare (32%) sau administrare retele (32%). Internetul este folosit mai ales in scopul unor informatii legate de petrecerea timpului liber, divertisment sau activitati sportive. De asemenea, 66 la suta dintre tinerii chestionati nu au un telefon m

Explozie la un punct termic din Cluj-Napoca

Un muncitor a fost ranit, duminica, iar peste o mie de locuitori ai cartierului clujean Gheorgheni au ramas fara apa calda menajera si agent termic, in urma unei explozii produse intr-un punct termic. Suflul deflagratiei l-a proiectat pe fochistul de serviciu prin usa centralei, iar geamurile acesteia s-au spart. Claudiu Smurducan (28 de ani) a fost internat de urgenta la spital, dupa ce a suferit arsuri la maini si la picioare. Locuitorii din cartier au declarat ca au auzit doua bubuituri, la un interval de cateva minute. Echipele Politiei, ale pompierilor, ale regiilor de gaz, termoficare si ale SC Electrica au mers de urgenta la fata locului. Echipele de la termoficare au patruns in centrala prin apa care atinsese aproximativ o jumatate de metru, pentru a limita pericolele si a stabili cauzele exploziei. In urma primelor verificari, reprezentantii Regiei de Termoficare au avansat ipoteza unei explozii produse la o pompa din centrala. Inspectoratul pentru Protectia Muncii a declansat, la randul sau, o ancheta, pentru a verifica daca a fost vorba de un accident de munca sau nu. La aceasta ora, specialistii lucreaza pentru reluarea alimentarii populatiei cu apa menajera si agent ter

Salariatii din industria de aparare ies in strada

Cateva mii de sindicalisti din industria de aparare ies astazi in strada. Mitingurile sunt programate pe termen lung, pana la rezolvarea revendicarilor. Cea mai arzatoare cerere: 36 de salarii medii pe economie, in cuantum brut, neimpozabil, pentru fiecare salariat ce ar urma sa fie disponibilizat in urma programului de restructurare intocmit de Ministerul Industriilor. Cum ministerul intentioneaza sa reduca numarul salariatilor de la 36.000 la 12.000, efortul financiar pentru satisfacerea primei cerinte ar fi de circa 6 mii de miliarde de lei. Pe lista revendicarilor mai figureaza asigurarea banilor necesari atat pentru reconversia unitatilor ce vor fi scoase din planul national de aparare, cat si pentru productia unitatilor care vor ramane sa produca tehnica si echipamente militare. La cat se ridica sumele necesare nu stiu nici sindicalistii, nici functionarii din minister. George Sora, liderul Federatiei Solidaritatea '90, structura care a organizat protestele de strada, recunoaste ca revendicarile sunt greu de satisfacut, dar, sustine el, reprezinta exact promisiunile Guvernului. "Ministerul Industriilor s-a angajat ca va gasi solutii, atat pentru unitatile care urmeaza sa fie scoase din planul national de aparare, cat si pentru cele care raman. Timp de 6 luni au inventariat, bucata cu bucata, fiecare unitate. Cand sa-si puna capul la contributie cu solutiile, au casunat pe noi, salariatii, cu disponibilizarile. Concedierea este singura solutie pe care o stiu guvernantii de ani de zile". In ceea ce priveste cuantumul compensarilor, George Sora il considera firesc, deoarece atat au primit functionarii Ministerului de Interne si cei ai Ministerului Apararii Nationale, disponibilizati in urma restructurarilor din 2001-2002. "Am fi putut ajunge la o intelegere cu Ministerul Industriilor - luni de zile toate sindicatele din industria de aparare am negociat cu functionarii ministerului un proiect de ordonanta care ar fi permis o disponibilizare graduala, fara probleme. Dupa ce am finalizat negocierile, am constatat ca ordonanta apare insa cu totul diferit. Am cerut blocarea ei - ministerul a blocat-o - si apoi modificarea in spiritul celor negociate. Au modificat-o tot cum au vrut ei", sustine Sora. Astazi vor iesi in strada muncitorii de la Orastie, Cugir, Moreni, Mija, Sadu, Plopeni si Filiasi, iar liderii sindicali prognozeaza ca, in zilele urmatoare, protestele se vor extinde.

Camerele de Comert ameninta cu blocarea Registrelor

Camerele de Comert se reunesc astazi, la Sibiu, pentru a lua o pozitie fata de ultima ordonanta a Guvernului privind trecerea Oficiilor de Registrul Comertului la Ministerul Justitiei, ordonanta pe care o considera un "act de nationalizare". "Vom adopta toate caile legale pentru a ne apara proprietatea si probabil se va ajunge chiar la blocarea activitatii Registrelor", ne-a declarat, ieri, Cristian Parvan, presedintele Camerei de Comert si Industrie Calarasi. Dupa decizia de luna trecuta a Guvernului, parea ca la nivelul Camerelor se acceptase ideea ca nu vor mai avea in subordine Registrele de Comert. Chiar daca nu aveau sa mai beneficieze de taxele de Registru, mizau pe "protocoalele" care urmau sa fie incheiate cu Guvernul, respectiv pe chiriile pentru sedii, calculatoare etc. Spiritele s-au inflamat cand, saptamana trecuta, Guvernul a emis o noua ordonanta privind acest subiect. Cunoscuta doar in forma unui comunicat de presa, aceasta ordonanta trimite, intr-o formulare greoaie, la "bunurile aflate in patrimoniul Registrelor si dobandite in limita aportului acestor institutii". "Sunt gaselnite avocatesti pentru a masca atacul la proprietatea Camerelor", spune Cristian Parvan. Reprezentantii Camerelor vad un semnal ca Guvernul va spune ca toate bunurile folosite de Registru din taxele percepute de acesta vor trece gratuit la stat, pentru ca, de fapt, aceste taxe sunt monopolul statului. "Pe acest principiu, maine se pot nationaliza si bunurile notarilor", adauga Parvan. Pe de alta parte, "situatia este foarte complicata, pentru ca Registrele nu erau entitati separate, ci erau incluse in structura Camerelor, cu venituri si cheltuieli", spune Aurel Vainer, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. In 1990, Registrul Comertului a fost constituit pe langa Camerele de Comert, care stabileau taxele pentru aceasta activitate. De-abia in ultimii doi ani, la aceste taxe a fost perceputa TVA, aceasta devenind practic singurul venit incasat de stat din Registru, institutia unde toate societatile comerciale sunt obligate sa se inscrie si trebuie sa raporteze majorarile de capital ori alte operatiuni. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Costache Ivanov, a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca ar fi nedrept ca patrimoniul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) sa ramana in proprietatea Camerelor de Comert. "Ar fi ceea ce in drept se numeste imbogatire fara justa cauza pentru Camerele de Comert", a afirmat secretarul de stat Costache Ivanov. El a precizat ca "nu este vorba de nici o nationalizare, ci priveste preluarea cotei parti din patrimoniul comun, cota ce va fi calculata pe baza datelor pe care le detine Ministerul Finantelor, cota proportionala cu contributia ONRC la constituirea de patrimoniu".

Peste 3 miliarde de lei premii pentru gimnastica

Ieri, Ministerul Tineretului si Sportului a cerut Federatiei Romane de Gimnastica sa alcatuiasca lista cu premiile care revin gimnastilor si gimnastelor medaliate la CM de la Debrecen, precum si antrenorilor acestora. Potrivit presedintelui federatiei, Nicolae Vieru, ministerul va dubla premiile campionilor mondiali Marius Urzica si Marian Dragulescu, fiecare urmand sa primeasca suma de 252 de milioane de lei, in vreme ce Oana Ban si Oana Petrovschi vor primi pentru medaliile de argint cate 84 de milioane de lei. Suma totala pe care ministerul o va scoate din buget pentru premierea succeselor de la Debrecen depaseste, potrivit spuselor lui Vieru, trei miliarde de lei.

Confidentialitatea surselor - garantata de legea ROMPRES

Deputatii au aprobat, marti, legea ROMPRES, respingand propunerea sefului statului, care dorea eliminarea unui articol ce garanta confidentialitatea surselor jurnalistilor. Iliescu solicitase eliminarea acestui articol, potrivit caruia caracterul confidential al surselor de informare a personalului de specialitate este garantat prin lege, iar dezvaluirea surselor, motivata prin existenta unui interes public, poate fi facuta numai in baza unei decizii judecatoresti definitive. Presedintele si-a motivat solicitarea aratand ca o astfel de prevedere ar trebui sa se gaseasca intr-o reglementare unitara.

Romania - inaintea Albaniei la coruptie

Codasa la alte "capitole de negociere", Romania se situeaza inaintea Albaniei, pe locul patru in randul statelor din Europa Centrala si de Sud-Est, dupa numarul companiilor care platesc mita functionarilor publici. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu elaborat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala, pe baza raspunsurilor a peste 10.000 de oameni de afaceri din regiune. Raportul analistilor internationali releva faptul ca peste o treime (36,7 la suta) din firmele care actioneaza in Romania recunosc ca platesc mita functionarilor publici. Interesant este ca, desi procentajul celor care au admis ca platesc mita a scazut in ultimii trei ani de la 50,9 la suta la 36,7 la suta, cota din vanzari alocata in acest scop a crescut de la 1,7 la 2,6 la suta - o tendinta complet diferita de cea din zona. La nivelul intregii regiuni, BERD a remarcat (din 1999 incoace) o diminuare semnificativa a coruptiei masurate prin "taxa mitei" - procentul din vanzari utilizat de firme pentru mituirea functionarilor publici. Sa fie vorba in cazul Romaniei de o concentrare a coruptiei, dat fiind ca a crescut "pretul", dar s-a diminuat numarul platitorilor? In clasamentul BERD, inaintea Romaniei se afla, la distanta de zece procente, Kirghizstan, iar ceva mai aproape Rusia (38,7 la suta) si Georgia (37,8 la suta). Dupa noi, Albania si Slovacia, cu putin peste 36 la suta, iar pe ultimul loc Slovenia, unde doar 7,1 la suta dintre companii au confirmat ca mituiesc functionari publici. BERD mai prezinta si un top al statelor unde companiile consuma cel mai mult timp cu plata taxelor sau aplicarea diferitelor prevederi ale legilor. Cel mai mult "timp pentru taxe" este alocat de firmele din Letonia si Polonia, iar din zona Europei de Est - de cele din Albania, Bosnia si Hertegovina, Iugoslavia, Macedonia si Romania. Surprinzator, in ciuda faptului ca autoritatile de la Bucuresti se lauda cu masurile de reducere a birocratiei, raportul BERD arata ca in Romania a avut loc "o crestere a timpului pentru taxe". Acelasi studiu explica si costurile unei astfel de situatii: cu cat durata - supranumita "timp pentru taxe" - este mai mare, cu atat performantele companiilor risca sa fie mai mici. Potrivit documentului BERD, la nivelul intregii regiuni, firmele petrec in 2002 cu 8 la suta mai mult timp fata de 1999 pentru a-si reglementa afacerile cu administratia publica. Cat priveste perceptia investitorilor straini, studiul organismelor financiare internationale arata nu doar ca Romania este departe de tari precum Cehia, Ungaria, Slovacia, dar ca a ramas chiar si in urma Albaniei si Bulgariei. Potrivit raportului BERD, in timp ce imaginea acestor state s-a imbunatatit simtitor, in cazul Romaniei "sentimentul a ramas in mare parte neschimbat". Raportul BERD da peste nas guvernului Adrian Nastase Reforma in Romania - inca in stadiu incipient Ultimul raport despre tranzitie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) apreciaza ca reforma in Romania se afla intr-un stadiu incipient, spre deosebire de Bulgaria, unde este sensibil avansata. In sprijinul acestei afirmatii, studiul BERD arata ca, in timp ce privatizarea la nivelul societatilor mici si mijlocii este aproape finalizata, vanzarea marilor societati de stat avanseaza lent, in conditiile in care acesta este un criteriu pentru imbunatatirea performantelor economiei romanesti si pentru atragerea de noi investitii. In acest sens, raportul BERD estimeaza pentru 2002 investitii straine de 1,2 miliarde de dolari si o crestere economica de 3,5 la suta, cu un procent sub cifrele anuntate de guvern. Analiza BERD mai arata ca, raportat la anul 1989, PIB-ul a fost in 2001 mai mic cu 16 la suta.

Severin Tcaciuc a disparut

mul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc a disparut, luni dupa-amiaza, reusind sa scape de politisti cu sprijinul unor angajati sau membri ai familiei, dupa ce a fost instiintat ca pe numele sau a fost emis un mandat de aducere la Parchetul Curtii de Apel Suceava. Forte de interventie rapida din cadrul IJP Suceava s-au deplasat la hotelul "Bucovina" din Suceava pentru a pune in aplicare doua mandate de aducere pe numele lui Severin Tcaciuc si al sotiei sale, Aneta, insa au fost impiedicate de aproximativ 40 de persoane, printre care membri ai familiei Severin si angajati ai hotelului. Dupa ce au reusit sa elibereze holul hotelului, politistii s-au dus in camera unde trebuia sa fie omul de afaceri sucevean, insa acesta disparuse, nemaifiind gasit. Potrivit mandatului de aducere, Severin Tcaciuc trebuia sa se prezinte la Parchet pentru a i se aduce la cunostinta, conform procedurii penale, concluziile anchetei intr-unul din dosarele in care este cercetat.

Armata rusa revine la emblema sovietica - steaua rosie in cinci colturi

Armata rusa a solicitat si a si obtinut, marti, restabilirea emblemei fortelor armate sovietice - steaua rosie in cinci colturi, disparuta de pe drapelul sau de la dezmembrarea fostei URSS, transmite Interfax. Solicitarea a fost prezentata de ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, presedintelui Vladimir Putin, care a sustinut imediat o astfel de initiativa, in cursul unei reuniuni desfasurate la Kremlin cu conducerea armatei. Pentru ca armata rusa sa revina la steaua rosie in cinci colturi, mai este nevoie de un vot in Parlamentul federal rus si de modificarea Legii privind emblemele fortelor armate, precizeaza Interfax. Presedintele Uniunii comitetelor mamelor soldatilor, Valentina Melnikova, a criticat decizia ministrului rus, afirmand ca Serghei Ivanov "a fost numit pentru a reorganiza armata, si nu pentru a restaura simbolul mortii al unui stat mort". In schimb, Serghei Ivanov a afirmat ca "steaua rosie este sacra pentru soldatii rusi". De amintit ca, anul trecut, presedintele Putin a restabilit fostul imn al URSS, dar cu versuri noi, care ii apartin unui fost poet oficial al epocii sovietice.

PSD ranjeste amenintator la Ion Iliescu

Prin vocea Corinei Cretu, presedintele Iliescu riposteaza pe loc "Trebuie sa ne vedem foarte constiincios de treburile noastre, pentru ca nu vom avea in domnul presedinte (Ion Iliescu - n. red.) un sprijinitor al nostru, indiferent cum s-ar comporta partidul. Exista in Romania, de ani de zile, acel model electoral bazat pe tandemuri. Clar, in acele tandemuri, sprijinul este reciproc. Nu se poate spune ca, in acest moment, lucram intr-un asemenea tandem", a declarat, ieri, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, pesedistul Radu Podgoreanu. Constatarea sa vine dupa discursul lui Ion Iliescu rostit in Parlament, la sedinta consacrata aderarii la NATO. "Multi am trait o oarecare insatisfactie. Mai degraba am fost dojeniti decat ni s-a recunoscut meritul. Asta dovedeste ca presedintele Iliescu a exercitat clar neutralitatea pe care i-o impune Constitutia, nefiind deloc un partizan al PSD in discursul de ieri", a dat glas Podgoreanu nemultumirilor unor colegi de-ai sai. Dupa care a nuantat, spunand, ca o opinie personala, ca ar fi dorit sa se mentioneze meritul guvernarii actuale, ceea ce nu ar fi insemnat o adjudecare politica a succesului NATO, ci "o recunoastere ca, in acesti doi ani, s-a actionat coerent la nivel guvernamental si parlamentar". Si Cozmin Gusa a avut ceva de spus in privinta lui Ion Iliescu, cand a venit vorba de ideea alegerilor anticipate, respinsa pana acum de presedintele Romaniei. Gusa a remarcat: "Presedintele Ion Iliescu face parte din aceeasi familie politica si nu cred ca s-ar simti foarte bine sa fie opozantul unei decizii unanime a Delegatiei Permanente". Secretarul general al PSD spune ca subiectul anticipatelor ar mai putea tine capul de afis in lunile decembrie si ianuarie. Radu Podgoreanu a pledat si el pentru anticipate, considerand chiar ca acestea ar putea fi un instrument de lupta impotriva coruptiei, pentru ca "atunci cand stii ca vin alegerile esti mult mai grijuliu si mult mai activ in a lupta impotriva coruptiei". In aceeasi conferinta de presa, Gusa si-a reiterat parerea ca intre Ion Iliescu si Adrian Nastase va aparea o competitie privind sefia partidului. "Eu privesc extrem de pozitiv aceasta competitie, pentru ca avantajul unei organizatii politice poate sa se masoare in lideri de mare calibru. Interesul este comun". Toate aceste declaratii vin pe fondul unei raceli intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, vizibile mai ales in momentul aducerii in discutia publica a subiectului alegerilor anticipate. Se pare ca PSD incearca sa forteze mana presedintelui pentru a-si pune in practica scenariul post Pra

Oameni pentru NATO

Pentru prima data in istorie, Armata Romaniei nu mai are responsabilitati doar in apararea teritoriului national. O data cu invitarea si apoi admiterea in NATO, armata are, alaturi de aliati, responsabilitati in apararea intregului spatiul euro-atlantic. Dupa ce Alianta si Rusia s-au asezat la aceeasi masa, in primavara acestui an, la Reykjavik si Roma, s-a cazut de acord ca terorismul - si in curand si dictaturile - vor fi combatute, inclusiv cu forta, peste tot in lume. Componenta militara a NATO va intra rapid in contact deplin cu Armata Romaniei. Reforma si rezultatele bune in domeniul Armatei ar putea fi un imens castig de imagine pentru Romania si ar da speranta Vestului ca pana la urma transformarea tarii noastre nu va fi atat de dificila pe cat se crede astazi. In Armata, reforma pare mai simpla fiindca, spre deosebire de economie, de exemplu, aici ea se poate face la ordin. In realitate, si in Armata, la fel ca in toate domeniile din tara noastra, strategiile si doctrinele invechite sunt extrem de rezistente la schimbare. Armata intregului popor - doctrina lansata de Ceausescu impletind conceptele nationaliste cu cele comuniste plus asa-zisa disidenta fata de Moscova - trebuie sa se transforme in Armata lumii occidentale. La sfarsitul anului 2002, Armata Romaniei nu arata nici mai bine, nici mai rau decat restul societatii romanesti. E drept ca ea a fost redusa de la peste 220 de mii de oameni in '89 la 140 de mii astazi. In rest, armata are si dezertori ce fug din post impuscand civili nevinovati, dar si militari decorati de SUA si NATO. Armata are si patrioti adevarati, dar si profitori nerusinati, si inteligente sclipitoare, dar si paranoici. Din '89 incoace, constrangerile bugetare au redus si mai mult capacitatea de lupta a Armatei si asa grav afectata de muncile la care Ceausescu supunea militarii. Dar nici in planul doctrinei Armata nu a izbutit sa intre in cadenta cu vremurile. Razboaiele de la sfarsitul secolului XX - Irak, Iugoslavia - nu au reusit sa clinteasca semnificativ strategiile armatei. Academia Militara preda in continuare din plin cursuri despre bataliile intre tancuri sau pregatirile de artilerie. Si asta in plina epoca a razboaielor purtate din aer, a bombelor inteligente si a grupelor de interventie rapida. Aceeasi inertie se manifesta si in privinta pregatirii de lupta gen comando-antitero. Baza teoretica pentru tinerii ofiteri este insuficienta, iar bazele de antrenament nu exista. Lucrurile nici nu se pot schimba semnificativ cata vreme multi generali pensionari predau in continuare cursuri in Academiile Militare. Si asta in timp ce Romania este printre putinele tari din lume care are ofiteri cu experienta participanti la conflicte pe tot globul. Oameni care pot vorbi in cunostinta de cauza despre ambuscadele din care au reusit sa scape sau despre conditiile de supravietuire in jungla sau desert. Bugetul Armatei nu va fi mare nici in urmatorii ani fiindca si in Romania au prioritate sanatatea, invatamantul sau securitatea cetateanului la el acasa. De aceea, Armata va continua procesul de micsorare numerica si in urmatorii cinci ani, cand va ajunge la circa 90 de mii de oameni. Mecanismul de disponibilizare al militarilor este bine pus la punct, oamenii primind compensatii de sute de milioane de lei si pensii mult peste salariul mediu pe economie. Si totusi nici aceasta armata redusa nu are cum sa intre in NATO. Nici un stat din lume nu intra in NATO cu toata armata. Romania are in prezent 2.400 de militari compatibili cu standardele Aliantei si ar putea ajunge, daca totul merge bine, in 3-4 ani la circa 10.000. Este deja foarte mult pentru o tara ca Romania. La Praga, secretarul general al Aliantei, lordul Robertson, spunea noilor invitati ca NATO nu are nevoie de la ei de "heavy metal equipments", adica de fieraraie - tancuri, tunuri, nave si avioane. El a sugerat fiecarui nou invitat sa se concentreze asupra unor noi domenii in care ar putea contribui cu adevarat la securitatea Aliantei. Presedintele Iliescu a promis in afara militarilor din Afganistan trupe de vanatori de munte, politie militara, dar si transport aerian pe distante lungi. Fara indoiala, acest ultim domeniu reprezinta mai mult o chestiune de imagine pentru tara noastra. Romania are patru avioane americane Hercules care au facut razboiul din Vietnam. Din acestea, doua sunt operationale si doua sunt tinute pentru piese de schimb. Din cele doua, unul e la dispozitia ISAF in Afganistan si celalalt e taxi pentru oficialii care viziteaza detasamentul romanesc din Kandahar. Sigur ca Romania si-a transportat singura trupele si o parte a echipamentelor in zona de lupta - Germania a inchiriat aeronave de transport Antonov de la ucraineni -, dar acest lucru nu inseamna ca tara noastra poate fi in mod real un furnizor de transport aerian militar. In schimb, unitatea de vanatori de munte de la Brasov se antreneaza de ani de zile cu americanii si britanicii, trezindu-le acestora respectul si admiratia. Unitatea de politie militara si-a purtat bocancii prin praful tuturor razboaielor din Balcani. Brigada 81 mecanizata de la Bistrita, ce va inlocui detasamentul romanesc din Kandahar de la 1 ianuarie, are in spate aproape un deceniu de participare la conflictele din Somalia, Angola, Bosnia si Kosovo. In sfarsit, cu adevarat operationale si acceptate de NATO sunt serviciile de informatii militare si unii ofiteri de Stat Major. Trei ofiteri romani se afla de multe luni la Tampa, in Florida, unde e situat Comandamentul razboiului din Afganistan, lucrand efectiv cu militari americani. In ceea ce priveste oferta de militari, Romania chiar are cu ce se laud

Gara de Nord din Bucuresti - mutata la Basarab

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) intentioneaza sa construiasca o noua gara principala a Capitalei, pe un amplasament situat in zona Garii Basarab, apreciind ca Gara de Nord nu mai corespunde necesitatilor actuale de trafic feroviar, iar prin pozitia sa creeaza probleme circulatiei rutiere din Bucuresti. "Statia CFR Gara de Nord din Bucuresti ar putea fi mutata cu circa 2,5 kilometri pe un teren aflat in zona Garii Basarab, acest proiect presupunand o investitie de aproximativ 200 de milioane de dolari", a declarat, marti, ministrul Miron Mitrea.

Armata romana sufera de hidrocefalie

eful Statului Major General al Armatei, generalul Mihail Popescu, a declarat, marti, la Cluj, intr-o conferinta de presa, ca "Armata romana sufera de putina hidrocefalie", referindu-se la numarul mare de ofiteri comparativ cu cel de subofiteri. Conform lui Popescu, structura invatamantului militar va fi modificata in perioada imediat urmatoare, urmand sa se insiste pe pregatirea unui numar cat mai mare de subofiteri si reducerea numarului de ofiteri, astfel incat raportul final ofiteri-subofiteri sa ajunga, pana in anul 2007, la 1 la 3, conform structurilor din armatele NATO. Programul de reforma a invatamantului militar va cuprinde, de asemenea, transformarea Academiei de Inalte Studii Militare in Universitatea Nationala de Aparare, in cadrul careia vor fi pregatiti si civilii care urmeaza sa detina functii in sistemul militar.

Un elev a venit cu pistolul la scoala

Un elev de 18 ani din Cluj-Napoca a fost retinut marti de jandarmii clujeni dupa ce acestia l-au surprins jucandu-se cu un pistol cu aer comprimat in curtea colegiului Tehnic "Anghel Saligny". Locotenentul Eugen Pop, purtatorul de cuvant al Comandamentului Teritorial de Jandarmi "Somesul" Cluj, a precizat ca patrula de jandarmi a fost alertata de un grup de elevi ai scolii. Tanarul "pistolar" a fost ulterior predat politiei clujene, pentru continuarea cercetarilor. Din declaratiile tanarului, acesta a luat pistolul tatalui sau, marca Grama 23, fara a avea insa permis de portarma. Pe nume Marius Kraus, adolescentul risca sa fie acuzat de port ilegal de arma, fapta pentru care ar putea incasa fie o amenda contraventionala, fie inchisoare intre doua luni si cinci ani.Un elev a venit cu pistolul la scoala

Ministrul Pascu, suparat ca romanii nu sunt de acord cu baze militare straine

Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, s-a declarat nemultumit, ieri, la Timisoara, de faptul ca problema unor posibile baze militare straine pe teritoriul Romaniei "e interpretata pornind de la o baza negativa". Mircea Pascu a fost insotit de intreg staff-ul de conducere al MApN, el intalnindu-se cu militarii garnizoanelor din vestul tarii. "Trebuie sa vorbim si despre elementele pozitive in cazul unei baze militare. Nu am ajuns la discutii concrete despre amplasarea unor baze militare straine in Romania, insa putem face cateva deductii logice. Acolo unde va fi amplasata o astfel de baza, inseamna ca si activitatea economica va simti o anumita inviorare. Daca Romania a fost definita ca varf de lance al NATO, presupunem logic ca ne putem astepta ca din punct de vedere logistic sa fim solicitati. Nu trebuie sa ne gandim neaparat la baze de atac, ci la unele pentru depozitare, ca asta imi vine in minte", a precizat ministrul Apararii. Ioan Mircea Pascu a sustinut ca deocamdata nu se pune problema ca Aeroportul Militar din Timisoara sa fie folosit de avioanele americane pentru atacarea Irakului. "Ce rost ar avea ca un avion care pleaca din Germania, de la bazele de acolo, pentru o astfel de misiune, sa opreasca la Timisoara? Sa faca ce? Daca vreodata aeroportul va fi folosit ca baza, va asiguram ca va fi pazit cum se cuvine". Generalul Constantin Gheorghe, seful Aviatiei Militare Romane, a intarit spusele ministrului Apararii, sustinand ca, pana nu se va lua o decizie concreta in privinta modului de actiune in Irak, nu se poate vorbi despre folosirea de catre forte militare straine a aeroportului din Timisoara. Pana una-alta, baza aeriana de la Timisoara s-ar putea transforma in scoala de antrenament pentru pilotii roma

Adevarul high-tech, la Salonul National al Presei

Timp de cinci zile, vedetele televiziunilor, ziarelor si radiourilor din Romania se vor afla in acelasi loc: Salonul National al Presei. O suta de institutii mass-media, reunind 91 de publicatii, noua posturi de radio, sase posturi TV si doua agentii nationale de stiri, vor fi prezente la Bucuresti, in pavilionul central al Romexpo, la cea de-a treia editie a Salonului, desfasurata in perioada 27 noiembrie - 1 decembrie. Ca de fiecare data, in cadrul manifestarii vor fi deschise doua superexpozitii: de fotografii de presa si de caricatura. Acestora li se adauga doua expozitii noi, una privind istoria tiparului, iar cea de-a doua - istoria radioului. De remarcat ca, in acest an, cel mai important eveniment dedicat presei se va derula in acelasi loc si in acelasi timp cu Targul de Carte "Gaudeamus". Ziarul Adevarul isi asteapta publicul cu un stand high-tech. O cortina de 10 metri latime si cinci inaltime, reprezentand un "cap al ziarului" Adevarul, va domina uriasul pavilion al Romexpo. Pe un ecran amplasat in partea dreapta a cortinei vor fi proiectate fotografiile vizitatorilor aflati in acel moment la Salon, realizate si transmise instantaneu cu telefoane Nokia 7750. In acelasi timp, in redactia amenajata in incinta standului se va tipari o pagina intai a Adevarului, personalizata cu fotografia realizata "pe teren". Tot aici, pe un monitor interactiv, vizitatorii vor putea participa la un concurs cu premii, care are ca tema Adevarul. Standul va mai cuprinde o miniexpozitie continand editii ale ziarului de-a lungul timpului, calculatoare conectate la site-ul www.adevarulonline.ro, amplasate pe un mobilier futurist, si un studio pentru transmisii TV in direct. De altfel, este pentru prima data cand televiziunile vor transmite in direct de la aceasta manifestare. Editia a treia a Salonului se va desfasura sub genericul "Presa vazuta din interior". Ieri, la conferinta de presa care a precedat manifestarea, principalele institutii care au facut posibil evenimentul au fost reprezentate la varf. Din partea Clubului Roman de Presa, organizatorul Salonului, a participat presedintele sau, dl. Dumitru Tinu. Sponsorul principal, Romtelecom, si-a trimis directorul general, dl. Panagiotis Kargados. Agentia Graffiti BBDO, care a sprijinit manifestarea, l-a avut ca reprezentant pe dl. Lucian Georgescu, presedinte si director executiv de creatie, fost tipograf in perioada studentiei. "Presa din Romania este unul dintre marile castiguri, din '90 incoace", a spus Dumitru Tinu, aratand ca Salonul National al Presei este si o ocazie a mass-media de a comunica mai bine cu "consumatorii de informatie".

Ingropati de vii, jugulare taiate si cainele castrat al Partidului Democrat

O ceata densa acopera curtea Partidului Democrat de pe Aleea Modrogan. Sase gropi paralelipipedice s-au cascat in pamantul reavan. In fiecare groapa, cate un cosciug. In fiecare cosciug, cate un tanar ingropat de viu. Un tipat sfasietor, de femeie torturata, razbate dintre copaci. Dupa un glasvand, pe o masa de operatie, unui adolescent i se taie degetele de la maini. Apare si femeia. Are jugulara sectionata si priveste ingrozita catre sediu. Dar nu are cine sa o salveze. Se lasa amurgul, iar in sediu nu se afla decat Vasile, cainele castrat al partidului, care picoteste dupa usa. Sangele curge in valuri, iadul se muta in curtea PD. Monstruozitatile sunt savarsite de un individ cu inceput de chelie, ochi verzi, fata zbarcita si voce groasa, ultratabagica. Nu este insa Traian Basescu, ci actorul Lance Henriksen, cel care a jucat rolul principal in serialul "Millenium". Acum este personajul negativ al unui film horror, turnat de americani in Romania. Da o petrecere in sediul PD (ales de realizatorii filmului din cauza "aspectului macabru") si, ca sa-si razbune cine stie ce frustrari, se apuca sa macelareasca oameni si sa ingroape tineri de vii in curtea lui Basescu. La un moment i se infunda, caci ii vine de hac o creatura a infernului, un tip cu capul ras si plin de cuie, pe nume "Pinhead". Filmul se numeste "Hellworld" - "Lumea iadului" si este al optulea dintr-o serie inceputa in anii '80 si foarte gustata de consumatorii de horror din SUA si de aiurea. Atrocitatile din curtea PD nu vor putea fi vazute decat pe televizor si pe casete video, pelicula nefiind destinata marelui ecran. Actori romani nu joaca in film, in schimb, politistii new-yorkezi care constata carnagiul si brancardierii care salta cadavrele sunt concetateni de-ai nostri. Nick Phillips, producatorul executiv al lui "Hellworld", spune ca, pe parcursul celor patru zile de filmari, Traian Basescu si ceilalti democrati nu au facut nimic de natura a sabota "macelul": "Politicienii au fost foarte f

7.000 de sindicalisti din Aparare au iesit in strada

Peste 7.000 de sindicalisti din industria de Aparare au participat, marti, la protestele organizate simultan in Bucuresti si in mai multe localitati din tara. Gheorghe Sora, liderul Federatiei Sindicatelor "Solidaritatea '90", a declarat ca principala nemultumire a sindicalistilor o constituie efectele OG 95/2002, salariile angajatilor din acest sector urmand practic sa fie reduse cu peste 60 la suta, in medie. Mai mult, actul normativ amintit impune o noua restructurare a acestui sector, in urma careia aproape 20.000 de salariati ar urma sa fie trimisi in somaj, alternativa pentru disponibilizati fiind 24 de salarii compensatorii.

Fosti deputati CDR - cercetati pentru obtinerea frauduloasa de locuinte

Doi fosti deputati CDR, lideri ai Asociatiei "21 Decembrie 1989" Bucuresti, sunt cercetati de politie sub acuzatia ca au obtinut fraudulos locuinte in zona centrala a Capitalei. Aferaritei Constantin, 54 de ani, si Dumitrescu Paul Adrian, 49 de ani, fosti bodyguarzi ai lui Emil Constantinescu in campania electorala din 1996, sunt cercetati de politistii din cadrul Serviciului Economico-Financiar al Sectorului 3 pentru inselaciune, fals in declaratii si uz de fals. Potrivit anchetatorilor, cei doi, fosti vicepresedinte si, respectiv, presedinte ai "Asociatiei 21 Decembrie 1989" Bucuresti, au obtinut repartitii pentru apartamente din fondul locativ de stat, desi fiecare detinea un apartament in proprietate. Aceleasi surse ne-au spus ca repartitiile au fost obtinute in baza unor declaratii notariale date pe proprie raspundere, in care cei doi aratau ca nu au avut locuinta in proprietate sau cu chirie la stat. In acest fel, Aferaritei si Dumitrescu s-au ales cu cate un apartament, unul pe Bulevardul Decebal si altul pe Calea Calarasilor. Apartamentele au fost, apoi, instrainate de acestia.

Cu 1.400 de euro se poate obtine o diploma de specialist NATO

Sediul Casei NATO din Bucuresti (fosta resedinta a familiei Ceausescu) a gazduit, ieri, o actiune cu valoare de simbol: lansarea primului ciclu de invatamant special destinat formarii specialistilor romani in problematica NATO. Cursurile sunt organizate de Centrul de Studii NATO al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Cursurile NATO vor fi de tip masterat ("NATO Senior Executive Master"), se vor desfasura, in principal, in limba engleza, iar programa de invatamant este inspirata din cea folosita la Colegiul NATO din Roma. "Avem nevoie de oameni tineri, de o generatie care sa nu aiba aceleasi frustrari fata de trecut si care sa fie pregatita pentru viitor", declara le festivitatea de ieri premierul Adrian Nastase. Din pacate, noile cursuri NATO le vor aminti romanilor de vechea lor frustrare: lipsa de bani. Pentru un ciclu de pregatire (care include trei luni si jumatate de cursuri la Bucuresti si un stagiu de doua saptamani la sediul din Bruxelles sau la diverse comandamente regionale ale NATO), SNSPA va incasa de la fiecare cursant o taxa de 1.400 de euro. Premierul Nastase nu a fost impresionat de nivelul taxei de scolarizare: "Nu cred ca vor fi probleme in a se gasi sursele financiare din partea unor institutii sau companii private". Rectorul SNSPA, prof. dr. Vasile Secares, ne-a declarat ca primul ciclu de studii, care incepe in ianuarie 2003, va numara 35 de cursanti, dintre care 25 pe locuri rezervate unor institutii ale statului, iar restul pentru reprezentanti ai firmelor private, ai organizatiilor nonguvernamentale sau ai mass-media.

Tinerii vor primi gratuit terenuri pentru case

Tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani vor primi gratuit terenuri pentru a-si construi locuinte proprietate personala, au decis, marti, in unanimitate, deputatii. Legea, initiata de un grup de deputati PSD si PD, sustine acordarea, in anumite conditii, a unor terenuri cu suprafete cuprinse intre 250 si 500 de metri patrati din domeniul privat a unitatilor administrativ-teritoriale. Pentru a primi un teren, solicitantul trebuie sa nu aiba sau sa nu fi avut o locuinta sau un teren destinat unei asemenea constructii. De asemenea, nu vor primi terenuri cei ai caror parinti detin sau au detinut in ultimii zece ani un teren mai mare de 500 mp in oras sau 5.000 mp in mediul rural. Consiliile locale sunt cele care decid, prin hotarare, atribuirea terenului, "in limita suprafetelor disponibile". Dupa ce a primit terenul, tanarul trebuie sa inceapa constructia in termen d

Pedofilul si parasuta - amor in puscarie

Alaturi de probatoriul pornografic fara precedent in analele justitiei iesene (casete video si fotografii obscene) care il inculpa pe americanul Kurt Treptow, a fost indosariat si un ravas de amor trimis, recent, in inchisoare, de Tatiana Popovici complicelui sau. Secretara americanului i-a scris pe un petic de hartie: "Buna iubire, primele doua foi sunt scrise duminica, cu ceea ce aflasem, dar dupa ce te-am vazut azi pot sa spun ca am ramas surprinsa ca totusi arati mai bine fata de cum ma asteptam. Am vazut ca te-ai ras si iti sta bine asa. Eu o duc acceptabil, pentru ca sunt pe carantina, 21 de zile, dar pe 20.11.02 ma muta intr-o alta camera cu mai multe persoane si nu stiu cum o sa rezist. Toate femeile de aici se uita cu ura la mine si sincer iti spun ca imi este frica si nu stiu daca o sa rezist. Tot ce ti-am scris in engleza este adevarat, si iti mai spun inca o data ca daca as putea sa fac in locul tau inchisoare as face-o pentru ca tin prea mult la tine si te iubesc prea mult si pt. as indura prea mult. Tot ce o sa zic la proces o sa fie asa pentru ca asa mi-a spus avocatul. Momentan nu mai stiu ce sa-ti spun, astept raspuns de la tine si nu uita ca te iubesc mult, indiferent dece s-ar intampla, orice ar fi, sa nu uiti asta. Te sarut dulce si Te iubesc mult, ai grija de tine, te rog. Gina". Desi ravasul demonstreaza contrariul, Tatiana a declarat judecatorilor la audierea sa: "Recunosc faptele (...) Am fost influentata de Kurt Treptow". Printre altele, inculpata a povestit instantei ca l-a cunoscut pe american acum doi ani, cand acesta o racolase in gara, pentru o partida de sex oral. Kurt Treptow a marturisit si el judecatorilor: "Am o slabiciune pentru pornografie".

Sanctiuni pentru liderii BNS care tanjesc dupa fotolii parlamentare

Membrii Biroului Executiv al BNS vor fi sanctionati in cazul in care vor pofti la fotolii parlamentare sau functii de conducere in vreun partid. Decizia a fost luata saptamana trecuta de cei circa 100 de lideri sindicali, membri ai Consiliului national al BNS, in semn de protest fata de "lipsa de moralitate a clasei politice romanesti". De asemenea, membrii consiliului au hotarat ca BNS nu va mai semna anul viitor nici un soi de Acord social. In plus, suparati de "galagia" care se face de catre reprezentantii puterii in jurul societatilor de stat cu datorii, sindicalistii au decis sa inceapa monitorizarea firmelor private care au ca actionari principali parlamentari sau personalitati influente in PSD. "Exista firme private, favorizate de actuala putere, cu datorii mult mai mari decat asa-numitele gauri negre ale economiei romanesti. De reesalonarea datoriilor acestor firme nu se ingrijoreaza nimeni", a explicat Matei Bratianu, secretar general BNS.

Un elev din Ploiesti a dat cu spray paralizant prin clasa

15 elevi de la Grupul Scolar "1 Mai" din Ploiesti au ajuns la spital, luni seara, dupa ce un coleg de-al lor a pulverizat in clasa, in timpul unei ore de curs, continutul unui spray paralizant, nici unul dintre acestia nefiind internat. Sprayul paralizant a fost adus la scoala de un elev de clasa a X-a care l-a dat unui coleg de-al lui, Ionut M. Acesta, in timpul orei de engleza, a inceput sa pulverizeze continutul. La putin timp dupa incident, elevii au inceput sa aiba greturi, ameteli si mancarimi de piele. Elevul Ionut M. (16 ani) a fost amendat de politisti cu cinci milioane de lei.