joi, 18 decembrie 2008

Brokerii simt din nou retinere din partea strainilor

Aproape toate SIF-urile au recuperat ieri complet la finalul sedintei pierderile din prima parte a zilei, reusind sa incheie ziua cu cresteri de cateva procente. Chiar si pierderea suferita de actiunile SIF Oltenia s-a redus la 1,3% fata de 5% la mijlocul zilei.
Indicele BET-FI a castigat ieri 1,3%, in timp ce BET a urcat cu peste 2%, pe fondul mai ales al castigurilor de 2-4% inregistrate de actiunile principalelor banci de la Bursa si cele ale companiilor petroliere.

Lichiditatea pe piata a fost insa in scadere fata de sedinta precedenta, cu exceptia actiunilor SIF Oltenia si Moldova, titlurile nici unui alt emitent nefacand obiectul unor tranzactii de cel pu-tin un milion de euro. Tranzactiile cu ac-tiunile celor doua SIF-uri au fost in fie-care caz in jurul a doua milioane de euro.
Brokerii cred totusi ca starea de conflict din Orientul Mijlociu, care a determinat deja ca pretul petrolului sa atinga noi recorduri, va afecta din nou perceptia investitorilor globali asupra plasamentelor in actiuni si in aceste conditii nu se asteapta in perioada urmatoare la intrari importante din partea strainilor pe piata de capital romaneasca. "Pretul ridicat al petrolului, corelat cu tendinta de crestere a dobanzilor, va avea ca efect incetinirea ritmului de crestere din economiile dezvoltate. Pe de alta parte, cresterea pretului petrolului va insemna venituri mai mari in tarile exportatoare de titei, care trebuie investite si care de regula sunt plasate in active din tarile dezvoltate, ceea ce ar putea compensa partial efectul negativ", a precizat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB.
El a adaugat ca totusi, mai important pe termen lung este efectul negativ, care va afecta foarte multe industrii, in conditiile in care companiile va trebui sa suporte costuri mai mari cu materiile prime, cu energia.
"Ce se intampla acum pe plan international va afecta perceptia investitorilor globali asupra investitiilor in actiuni, care de regula provin din economii din statele dezvoltate. Ori daca va exista perceptia ca veniturile s-ar putea sa sufere, fluxurile de bani catre diverse tipuri de investitii se vor reduce. In acest context, nu ma astept in nici un caz la intrari importante de capital strain pe piata romaneasca de capital in perioada urmatoare. Iar in aceste conditii, ma astept cel mult la stabilizare pe Bursa in continuare", considera Valerian Ionescu.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 1,3% odata cu revenirea la tranzactionare, dupa suspendarea lor vineri in asteptarea raspunsului conducerii societatii la acuzatiile aduse lui Dinel Staicu, presedintele CA al SIF Oltenia. Aceste titluri au fost cotate in prima jumatate a zilei in scadere cu pana la 5%, dar au reusit sa recupereze spre final cea mai mare parte din pierdere. Brokerii au spus, de altfel, ca acuzatiile aduse lui Dinel Staicu, potrivit carora acesta ar fi facut tranzactii cu actiunile SIF prin societati fictive, nu au nici o relevanta asupra situatiei SIF-ului si actiunilor in general, pentru ca numarul de actiuni avut in vedere, de 6,5 milioane de titluri, este prea redus.

Titlurile SIF Banat-Crisana au urcat ieri cu 4,8%, inregistrand cea mai mare crestere dintre SIF-uri. Brokerii nu cred ca avansul luat de aceste actiuni s-ar datora unor motive care tin strict de aceasta societate, ci spun ca probabil a fost vorba doar de faptul ca unele ordine mai mari de cumparare au saltat pretul, pe o lichiditate mai redusa, mult mai scazuta chiar decat cea a altor SIF-uri. Tranzactiile derulate ieri cu actiunile SIF Banat-Crisana au insumat 1,38 mil. lei (0,38 mil. euro). Cresterea de pret inregistrata de aceste titluri a redus pierderea inregistrata de la inceputul anului la 11%, cu trei puncte
procentuale sub scaderea indicelui BET-FI.

Titlurile Petrom au castigat 1,9%, pe un rulaj de 1,8 mil.lei (0,5 mil. euro). Brokerii spun ca, desi cresterea pretului titeiului este un lucru pozitiv pentru Petrom, evolutia actiunilor este totusi conditionata de perceptia existenta in randul investitorilor asupra investitiilor pe Bursa. "Pentru Petrom, cresterea pretului titeiului este un lucru bun, in conditiile in care ei fac bani doar din extractie, pe rafinare fiind pe minus, iar pe distributie, aproximativ pe zero. Conteaza totusi, si in acest caz, ce se intampla pe piata in ansamblu. Daca nu exista interes din partea investitorilor la un anumit moment pentru investitiile pe o piata, Petrom nu are cum sa faca nota discordanta", a precizat Valerian Ionescu.

Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o apreciere importanta de 3,7%, inchizand ziua pe maxim, la nivelul pretului de 1,1 lei/actiune. "Banca Transilvania este destul de scumpa in prezent, mai scumpa decat orice alta banca de pe piata. Probabil, increderea investitorilor care cumpara in aceste momente se datoreaza politicii de expansiune a bancii si ritmului de crestere sustinut pe care aceasta l-a avut pana in prezent", spune Valerian Ionescu. La ultimul pret de ieri, Banca Transilvania are o capitalizare de peste 1,2 miliarde de euro, fata de o capitalizare a BRD de 3,1 miliarde de euro, in timp ce cota de piata a BRD este de peste trei ori mai ridicata decat cea a Bancii Transilvania.

Actiunile Impact au inregistrat ieri o revenire de 2%, dar pe o lichiditate foarte scazuta. Valoarea operatiunilor realizate cu titlurile companiei de constructii a fost de circa 10.000 de euro. Societatea de administrare a fondurilor de investitii Julius Baer Investment LLC a fost raportata ieri cu o detinere de 5,02% din actiunile Impact. De la inceputul acestui an, unul din fondurile administrate de Banca Julius Baer a fost si unul din principalii cumparatori de actiuni ale Condmag Brasov, companie specializata in constructia de magistrale de transport. Anul trecut, Julius Baer ajunsese sa fie cel mai mare investitor de la Bursa, cu participatii inclusiv la Impact.