joi, 18 decembrie 2008
Vanzarea Oltchim, la anul
Doua societati controlate de Ostahie vor fuziona
Universul si-a schimbat proprietarii pentru 4,5 mil. euro
Unul dintre cei mai importanti vanzatori a fost ex-deputatul PRM Ilie Neacsu care a renuntat la un pachet de circa 34% din companie si pe care a incasat 1,9 mil. euro.
"Am adunat actiunile Universul de pe piata inca din anii '90 si acum a sosit momentul sa vindem. Nu stiu cine a cumparat pachetul de actiuni. Banii incasati ii voi investi probabil in turism", a declarat Ilie Neacsu pentru ZF.
SIF Transilvania cere 13 mil. euro de la investitori ca sa transforme Baile Felix intr-un "spa"
Actiunile sunt oferite la vanzare la un pret intre 0,6 lei si 1,1 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie de cererea atrasa. Compania clujeana SSIF Broker va intermedia oferta, care incepe in august.
Dinel Staicu, acuzat ca a facut tranzactii prin societati fictive
Fondul Proprietatea, dividende de 5,5 mil. euro de la Romgaz
Braiconf: 5% din capital si-au schimbat proprietarul
Braiconf nu are un actionar majoritar, fiind o posibila tinta de preluare pentru un investitor strategic sau pentru un fond de investiti. Principalii actionari ai societatii sunt salariatii, dupa desfiintarea asociatiei acestora, care a cumparat pachetul de control de la stat. Conform informatiilor de pe piata, mai multe vehicule de investitii ale grupului Capital, cumparat anul trecut de banca elena Eurobank, detin circa 15% din actiuni.
Titlurile Braiconf au revenit puternic in atentia pietei in ultimele saptamani, dupa ce pana in acel moment intrasera intr-un con de umbra din cauza rezultatelor slabe raportate de societate pe fondul concurentei asiatice si a aprecierii leului.
La finalul lunii iunie, aceste actiuni erau cotate mai jos cu circa 30% fata de sfarsitul anului trecut, pentru ca in mai putin de trei saptamani sa acumuleze un castig de peste 100% fata de ultimul pret din iunie.
Pe piata au circulat speculatii ca principalul cumparator in ultima perioada ar fi fost senatorul UDMR Verestoy Attila, unul dintre cei mai bogati oameni politici si unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital. Acesta a spus insa ieri pentru ZF ca nu a mai realizat tranzactii in ultimele luni cu actiunile Braiconf. "In ultimele trei-patru luni, nu am mai facut tranzactii cu actiunile Braiconf. E altcineva jucatorul pe aceste titluri, dar nu stiu cine e acesta", a spus Verestoy Attila. El a mai precizat ca nu intentioneaza sa ajunga la un pachet majoritar in cadrul Braiconf.
Brokerii simt din nou retinere din partea strainilor
Indicele BET-FI a castigat ieri 1,3%, in timp ce BET a urcat cu peste 2%, pe fondul mai ales al castigurilor de 2-4% inregistrate de actiunile principalelor banci de la Bursa si cele ale companiilor petroliere.
Lichiditatea pe piata a fost insa in scadere fata de sedinta precedenta, cu exceptia actiunilor SIF Oltenia si Moldova, titlurile nici unui alt emitent nefacand obiectul unor tranzactii de cel pu-tin un milion de euro. Tranzactiile cu ac-tiunile celor doua SIF-uri au fost in fie-care caz in jurul a doua milioane de euro.
Brokerii cred totusi ca starea de conflict din Orientul Mijlociu, care a determinat deja ca pretul petrolului sa atinga noi recorduri, va afecta din nou perceptia investitorilor globali asupra plasamentelor in actiuni si in aceste conditii nu se asteapta in perioada urmatoare la intrari importante din partea strainilor pe piata de capital romaneasca. "Pretul ridicat al petrolului, corelat cu tendinta de crestere a dobanzilor, va avea ca efect incetinirea ritmului de crestere din economiile dezvoltate. Pe de alta parte, cresterea pretului petrolului va insemna venituri mai mari in tarile exportatoare de titei, care trebuie investite si care de regula sunt plasate in active din tarile dezvoltate, ceea ce ar putea compensa partial efectul negativ", a precizat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB.
El a adaugat ca totusi, mai important pe termen lung este efectul negativ, care va afecta foarte multe industrii, in conditiile in care companiile va trebui sa suporte costuri mai mari cu materiile prime, cu energia.
"Ce se intampla acum pe plan international va afecta perceptia investitorilor globali asupra investitiilor in actiuni, care de regula provin din economii din statele dezvoltate. Ori daca va exista perceptia ca veniturile s-ar putea sa sufere, fluxurile de bani catre diverse tipuri de investitii se vor reduce. In acest context, nu ma astept in nici un caz la intrari importante de capital strain pe piata romaneasca de capital in perioada urmatoare. Iar in aceste conditii, ma astept cel mult la stabilizare pe Bursa in continuare", considera Valerian Ionescu.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 1,3% odata cu revenirea la tranzactionare, dupa suspendarea lor vineri in asteptarea raspunsului conducerii societatii la acuzatiile aduse lui Dinel Staicu, presedintele CA al SIF Oltenia. Aceste titluri au fost cotate in prima jumatate a zilei in scadere cu pana la 5%, dar au reusit sa recupereze spre final cea mai mare parte din pierdere. Brokerii au spus, de altfel, ca acuzatiile aduse lui Dinel Staicu, potrivit carora acesta ar fi facut tranzactii cu actiunile SIF prin societati fictive, nu au nici o relevanta asupra situatiei SIF-ului si actiunilor in general, pentru ca numarul de actiuni avut in vedere, de 6,5 milioane de titluri, este prea redus.
Titlurile SIF Banat-Crisana au urcat ieri cu 4,8%, inregistrand cea mai mare crestere dintre SIF-uri. Brokerii nu cred ca avansul luat de aceste actiuni s-ar datora unor motive care tin strict de aceasta societate, ci spun ca probabil a fost vorba doar de faptul ca unele ordine mai mari de cumparare au saltat pretul, pe o lichiditate mai redusa, mult mai scazuta chiar decat cea a altor SIF-uri. Tranzactiile derulate ieri cu actiunile SIF Banat-Crisana au insumat 1,38 mil. lei (0,38 mil. euro). Cresterea de pret inregistrata de aceste titluri a redus pierderea inregistrata de la inceputul anului la 11%, cu trei puncte
procentuale sub scaderea indicelui BET-FI.
Titlurile Petrom au castigat 1,9%, pe un rulaj de 1,8 mil.lei (0,5 mil. euro). Brokerii spun ca, desi cresterea pretului titeiului este un lucru pozitiv pentru Petrom, evolutia actiunilor este totusi conditionata de perceptia existenta in randul investitorilor asupra investitiilor pe Bursa. "Pentru Petrom, cresterea pretului titeiului este un lucru bun, in conditiile in care ei fac bani doar din extractie, pe rafinare fiind pe minus, iar pe distributie, aproximativ pe zero. Conteaza totusi, si in acest caz, ce se intampla pe piata in ansamblu. Daca nu exista interes din partea investitorilor la un anumit moment pentru investitiile pe o piata, Petrom nu are cum sa faca nota discordanta", a precizat Valerian Ionescu.
Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o apreciere importanta de 3,7%, inchizand ziua pe maxim, la nivelul pretului de 1,1 lei/actiune. "Banca Transilvania este destul de scumpa in prezent, mai scumpa decat orice alta banca de pe piata. Probabil, increderea investitorilor care cumpara in aceste momente se datoreaza politicii de expansiune a bancii si ritmului de crestere sustinut pe care aceasta l-a avut pana in prezent", spune Valerian Ionescu. La ultimul pret de ieri, Banca Transilvania are o capitalizare de peste 1,2 miliarde de euro, fata de o capitalizare a BRD de 3,1 miliarde de euro, in timp ce cota de piata a BRD este de peste trei ori mai ridicata decat cea a Bancii Transilvania.
Actiunile Impact au inregistrat ieri o revenire de 2%, dar pe o lichiditate foarte scazuta. Valoarea operatiunilor realizate cu titlurile companiei de constructii a fost de circa 10.000 de euro. Societatea de administrare a fondurilor de investitii Julius Baer Investment LLC a fost raportata ieri cu o detinere de 5,02% din actiunile Impact. De la inceputul acestui an, unul din fondurile administrate de Banca Julius Baer a fost si unul din principalii cumparatori de actiuni ale Condmag Brasov, companie specializata in constructia de magistrale de transport. Anul trecut, Julius Baer ajunsese sa fie cel mai mare investitor de la Bursa, cu participatii inclusiv la Impact.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Socep Constanta incearca din nou majorarea de capital
Primele despagubiri cu actiuni Transelectrica
QVT: Cumparam companii mici sau in curs de restructurare
Fondul detine acum in jur de 15% din retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, dar mai are cinci-sase pozitii deschise pe Bursa, despre care nu a dat detalii. Recent, americanii si-au vandut participatiile detinute la producatorul de medicamente Zentiva (fostul Sicomed) si compania de asigurari Asirom pentru 25 de milioane de euro, respectiv 21,2 milioane de euro. Profitul obtinut de fond la Asirom a fost de 9 mil. euro, iar cel de la Zentiva - in jur de 5 milioane de euro.
Patriciu va prelua UniCredit Securities
Valoarea tranzactiei se situeaza la circa 1,7 milioane de euro, afirma sursele citate.
Tranzactia de preluare, care s-a realizat prin una dintre entitatile grupului Rompetrol nu a fost finalizata, documentele fiind depuse la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru avizare. Transferul dreptului de proprietate urmeaza sa se realizeze ulterior.
Piata in expectativa, acumularea continua pe volume in scadere
"Anticipam inca de saptamana trecuta o perioada de acumulare sau chiar de scadere. Teoretic, lichiditatea in scadere anunta o perioada de corectie sau stagnare. Ma astept la 3-4 sedinte de acumulare in care putem asista si la scaderi, dupa care cred ca va urma un nou val de urcari sustinute", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza de la Broker Cluj.
Banca Transilvania a adunat 43 mil. euro de la actionari
Actionarii bancii au subscris circa 387,5 milioane de actiuni la pretul de 0,35 lei/actiune, din totalul de 393,3 milioane de actiuni scoase la vanzare in cadrul majorarii de capital. Banca Transilvania a derulat in aceasta perioada si o majorare de capital cu actiuni gratuite prin capitalizarea profitului si a primelor de emisiune din anii precedenti, in valoare de 178 mil. lei (56 mil. euro).
Electromagnetica intra in randul capitalizarilor de peste 100 mil. euro
Actiunile Electromagnetica au urcat de peste doua ori de la inceputul acestui an, in conditiile in care compania a continuat sa inregistreze rezultate foarte bune.
Listarile Aro-Palace si Transilvania Leasing, anul acesta
Potrivit conducerii SIF Transilvania, cele doua firme se afla in curs de selectie a societatii de brokeraj care va intermedia listarea. Reprezentantii SIF au spus ca este prematur deocamdata sa ofere detalii despre modul in care se vor derula ofertele publice. Oferta pentru listarea Aro-Palace este estimata la circa 10 milioane de euro de reprezentantii companiei.
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Actiunile BRD au fost luate in vizor de vanzatori
"Sentimentul negativ inca se mentine in piata, iar investitorii prefera sa stea intr-o expectativa si sa vada ce se intampla cu pietele internationale. Nimeni nu intra la cumparare, iar acest lucru duce la o scadere generala a pietei", a apreciat Sorin Carstea, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile BRD SocGen (BRD) au inregistrat ieri scaderi de pana la 6%, insa au inchis la pretul de 16,9 lei/actiune, ceea ce inseamna o depreciere fata de nivelul de referinta de doar 0,6%. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat ieri cu 1%, pana la nivelul de 0,298 lei/actiune. Cea mai mare scadere din sectorul bancar au inregistrat-o insa titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BBC), care au coborat cu 7,5%, actiunile bancii fiind tranzactionate la un pret de achizitie la 0,184 lei/actiune.
Bursa isi continua scaderea, iar brokerii si investitorii sunt deja resemnati ca-i un an mort
Brokerii spun ca investitorii care au mai ramas in piata tranzactioneaza mai mult pe sentimente si nu iau in calcul rezultatele sau indicatorii de evaluare ai acestora, iar restul se simt abandonati.
Principalii indici ai Bursei au testat ieri minimele anului, cu indicele BET coborand in apropierea pragului de 5.500 de puncte si BET-C revenind spre 4.000 de puncte.
Brokerii spun ca scaderile nu-i mai mira deloc, considerand ca o crestere importanta ar fi mai surprizatoare in aceste momente.
Seful Ceramica Iasi: Nu ne mai intalnim cu marjele din trecut
7 mil. lei (1,9 mil. euro), in crestere cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei au avut insa o dinamica mai importanta, urcand in primul semestru cu 40%, pana la 30,6 mil. lei (8,3 mil. euro).
In aceste conditii, marja din exploatare a companiei a ajuns la 23% fata de nivelul de 33% consemnat cu un an in urma. Compania a inregistrat in anii precedenti unele dintre cele mai mari marje de profit din industrie.
Romaero revine pe profit
Romaero a raportat pentru primele sase luni din 2008 afaceri nete in valoare de 38,9 mil. lei (10,6 mil. euro), cu 40% mai ridicate fata de nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, de 27,9 mil. lei.
Transgaz investeste 18 mil. euro in echipamente
Corectiile bursiere amana listarea Target Capital
"Am primit oferte de cumparare atat din tara, cat si din strainatate, din Israel mai exact. Discutiile nu au condus la rezultate concrete, avand in vedere si turbulentele aparute pe pietele financiare internationale. Pe termen mediu urmarim dezvoltarea companiei si nu vanzarea acesteia, dar analizam ofertele de cumparare si beneficiile acestora pentru toti cei implicati in Target Capital", spune Pintea.
CNVM pregateste schimbarea la fata a fondurilor de investitii
Modificarea Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, societatilor de administrare si a SIF-urilor, este unul dintre cele mai importante evenimente de anul acesta, asteptat indelung de administratori si investitori in egala masura.
Daca straini nu sunt, atunci nici piata nu creste
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cel mai mult dintre SIF-uri, cu 3%, la 0,875 lei/actiune, pe un rulaj de 1,2 mil. lei. Cel mai ridicat rulaj l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), nivelul tranzactiilor atingand suma de 4,7 mil. lei.
East Capital a pierdut 40 mil. euro pe piata de la Bucuresti
East Capital este unul dintre cei mai mari investitori din regiunea Europei Centrale si de Est. Investitiile East Capital pe piata locala au atins valoarea de 64 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, in scadere cu 40% fata de sfarsitul anului trecut, in principal din cauza scaderii pietei, potrivit rapoartelor semestriale de administrare publicate de companie.
Deprecierea suferita de portofoliul romanesc al East Capital a fost cauzata in principal de corectiile suferite de Bursa locala, care in primele sase luni a scazut cu peste 34%, una dintre cele mai abrupte scaderi din regiunea sud-est europeana. Doar bursa din Turcia a suferit in primul semestru corectii mai agresive decat cele ale pietei locale, respectiv minus 44%, in timp ce Serbia a fost performera regiunii, cu o scadere de 22% in prima jumatate a anului.
Datoriile Petrom au triplat profitul Conpet
Afacerile companiei s-au majorat in aceeasi perioada cu 25,8%, ajungand la 72,3 mil. lei (19,8 mil. euro).
Conpet a recuperat de la Petrom aproape 16 mil. lei (4,4 mil. euro) in urma unei sentinte comerciale, suma ce reprezinta diferente de tarif pentru transportul la rafinarii al titeiului provenit din import din perioada 15 octombrie - 31 decembrie 2005, se arata in raportul companiei.
Suma include si penalitati de intarziere, respectiv actualizari ale datoriei initiale.
Excluzand aceste venituri extraordinare, profitul brut al Conpet pe primele sase luni este de circa 23 mil. lei (6,3 mil. lei), in crestere cu 87% comparativ cu perioada similara a anului trecut si peste profitul bugetat pentru tot anul 2008, de 15,5 mil. lei (4,3 mil. euro).
Conpet a raportat in primul semestru un profit net in crestere de 2,7 ori, pana la 33,1 mil. lei (9 mil. euro).
Cresterea profitului a avut la baza avansul afacerilor companiei, care s-au majorat cu 25,3% in aceeasi perioada, pana la 159,6 mil. lei (43,5 mil. euro).
Conpet a transportat in primele sase luni o cantitate de produse petroliere mai mare cu 628.000 de tone fata de acelasi interval din 2007, se mai arata in raportul companiei.
La cresterea profitului transportatorului au mai contribuit si castigul de 4,2 mil. lei, provenit din anularea unor provizioane constituite anterior precum si profitul mai mare pe partea financiara, ca urmare a dobanzilor mai mari incasate de la banci.
Conpet a semnat recent actul pentru constituirea companiei de dezvoltare a proiectului PEOP-PCD, de constructie a oleoductului Constanta - Trieste.
Conform actului constitutiv al acestei societati, Conpet Ploiesti detine 16,66% din actiunile firmei, din actionariatul companiei mai facand parte operatorul portuar Oil Terminal din Constanta (OIL), respectiv firma Transnafta din Serbia si Janaf din Croatia.
Obiectivul noii societati constituite il reprezinta desfasurarea de activitati legate de realizarea studiilor necesare si promovarea proiectului in scopul atragerii potentialilor investitori pentru construirea oleoductului paneuropean Constanta - Trieste.
Conpet administreaza o retea de transport al produselor petroliere de 4.500 de kilometri de conducte, in 24 de judete. De asemenea, firma asigura transportul titeiului peste Dunare pentru parteneri externi.
Compania este controlata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care detine 58,72% din capital, restul titlurilor fiind detinute de Fondul Proprietatea (20,06%) si alti actionari.
Actiunile Conpet Ploiesti se tranzactioneaza pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 32,2 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 79 mil. euro.
duminică, 23 noiembrie 2008
Afacerile prospere in 2003: cu bunuri de larg consum
t din exporturi si investitii in cea mai mare parte. Va fi insa anul "dezghetului" consumului populatiei. Stabilitatea preturilor si devalorizarea foarte mica a leului fata de dolar incurajeaza oamenii sa cheltuie, iar supermarketurile vor fi golite in primul rand de mancare. Analistii estimeaza afaceri prospere pentru producatorii romani de alimente pentru anii urmatori, iar Ministerul Dezvoltarii si Prognozei confirma: industria alimentara va creste cu 13% anul acesta.
In rest, aprecieri pentru aproape toate zonele: turism, auto, constructii sau agricultura. Afaceristii romani au intrat in zodia optimismului.
Piata romaneasca de bunuri de larg consum (Fast Moving Consumer Goods - FMCG) a crescut anul trecut, potrivit principalilor jucatori, pe aproape toate segmentele, dar anul acesta va fi si mai bun.
Semnele sunt clare: magazinele, fie ca a fost vorba de supermarketuri, cash & carry sau hipermarketuri au fost luate cu asalt si golite atat de Paste cat si de Craciun, chiar daca pe ansamblul anului salariul mediu net lunar a crescut cu doar 3%, ajungand la 120 de dolari.
Insa si pe parcursul anului retelele de magazinele au anuntat ca avut clienti mai multi decat in anul 2001, semn ca banii trimisi in tara de romanii din strainatate (estimati la 1,3-1,5 mld. $) au suplimentat bugetul lunar de cheltuieli.
Lucrurile vor sta si mai bine in 2003, mai ales ca salariul mediu lunar ar putea creste in acest an, in dolari, cu peste 20%, tinta oficiala fiind ca salariul mediu brut sa ajunga la peste 7 milioane lei brut, ceea ce inseamna ca spre sfarsitul anului, salariul mediu net ar putea ajunge la circa 140 de dolari.
Din aceasta evolutie vor castiga atat producatorii de bunuri de larg consum , cat si retelele de magazine.
"Piata bunurilor de larg consum este puternic influentata de potentialul de dezvoltare al Romaniei. Exista crestere economica, inflatia s-a redus si exista perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Cu cat creste standardul de viata al romanilor, cu atat consumul va fi mai mare si in consecinta, afacerile pe piata bunurilor de larg consum si pe cea alimentara vor fi tot mai prospere", spune Fergus Cass, presedinte Unilever South Central Europe.
Pentru 2003 raportul calitate/pret ramane esential pentru consumator.
"Consumatorii vor fi atrasi in continuare de acele produse de calitate, dar pe care si le pot permite, ceea ce va face ca pe viitor companiile care activeaza pe aceasta piata, sa se confrunte cu o competitie deosebit de intensa, deoarece piata este mare (a bunurilor de larg consum-n.red), foarte dinamica si cu potential de dezvoltare", crede Cass.
Potrivit acestuia, in acest an va fi importanta relatia companiilor din domeniul FMCG atat cu supermarketurile mari si cu magazinele de tip cash & carry, cat si cu supermarketurile locale, de dimensiuni mai reduse, care incep sa cunoasca o crestere tot mai mare
Francois Oliver, directorul general al Carrefour Romania, confirma aceasta tendinta. "Anul acesta este un important pentru noi, pentru ca se va mari suprafata de vanzare a magazinului existent, si se va deschide un magazin Mobexpert in cadrul centrului comercial Militari. De asemenea, vom deschide magazinul Orhideea, si speram de asemenea sa incepem constructia unor noi proiecte", spune Francois Oliver.
"Cresterea economica din Romania ne intareste convingerea ca intentia noastra de dezvoltare este judicioasa, si ne determina sa deschidem rapid alte hipermarket-uri" adauga Oliver.
Celelalte retele de magazine, fie ca este vorba de supermarketuri, precum Billa, Mega Image sau La Fourmi, sau cash & carry, precum Metro sau Selgros, anunta deschiderea de noi magazine in acest an, dupa ce in 2002 au inregistrat cresteri intre 10% si 25%.
Produsele electronice si electrocasnice au reprezentat si ele un segment in crestere puternica anul trecut, de pe urma caruia au beneficiat atat retelele de magazine specializate cat si importatorii si producatorii de astfel de produse.
Ultimul trimestru al anului 2002 a inregistrat o explozie a sistemelor de rate, care au permis multor romani sa isi cumpere astfel de produse. Pentru acest an toti jucatorii de pe aceasta piata anticipeaza la unison cresteri in toate segmentele, fie ca este vorba de televizoare sau masini de spalat, dar si DVD-uri sau produse de bucatarie incorporabile.
Ritmul de crestere al pietei de anul trecut (peste 10-15%, desi la inceputul anului se miza pe o stagnare) ar putea fi depasit in acest an, spun jucatorii din piata, care avanseaza valori intre 15% si 20%.
"Cresterea va fi in principal datorata sistemului de rate dar si faptului ca o parte din aparatura electrocasnica a imbatranit si trebuie inlocuita", crede Anca Rosu, marketing manager la Daewoo Electronics.
Consumatorii romani nu au renuntat nici anul trecut la "vicii", cheltuind aproximativ un miliard de dolari numai pe tigari. "Consumatorul este inca sensibil la pret. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca puterea de cumparare este limitata si de multe ori dorinta de a fuma nu e restrictionata de puterea de cumparare," spune Adrian Popa, corporate affairs director British American Tobacco. Anul 2003 este in aceste conditii privit cu optimism de reprezentantii companiilor de tigarete.
"Anul acesta va fi mai bun decat cel precedent din punctul nostru de vedere, acum dialogul cu autoritatile si in special Ministerul Fiantelor fiind mult mai bun decat cu cativa ani in urma. Chiar daca nu vom cadea de acord pe toate subiectele si vor exista anumite nemultumiri, consultarea este absolut necesara aceasta fiind la baza oricarei legi care se ia in Uniunea Europeana", crede Peter Imre, corporate affairs manager la Philip Morris.
Si in privinta cafelei, consumatorii s-au orientat anul trecut catre produsul mai ieftin, -cafeaua vrac- in detrimentul celei ambalate. Astfel, vanzarile de cafea ambalata au scazut cu peste 30%, insa oamenii din industrie sunt optimisti.
"Speram ca in acest an sa recuperam ceea ce am pierdut anul trecut in maximum de timp posibil," declara directorul general al importatorului si distribuitorului Novo Ltd. Dobri Tibor.
Miza integrarii (2)
Totusi, exista o prioritate intre prioritati: intarirea capacitatii de a face fata presiunii concurentiale din Uniunea Europeana. Ea va fi in prim plan, in anul
Coruptia - se poate combate nu eradica
vineri, 19 septembrie 2008
Chivu nu a ajuns la Real din cauza comisionului de 3 milioane de euro, solicitat de impresari
Fundasul roman a explicat ulterior ca nu a putut accepta propunerea lui Real din cauza salariului mic si din cauza tratamentului arogant pe care l-a primit din partea directorului sportiv Pregrag Mijatovici.
Concomitent, clubul AS Roma l-a acuzat public pe Chivu ca prin refuzul de a semna cu Real a prejudiciat clubul cu o suma importanta. Deoarece acceptind doar pe Internazionale Milano, Chivu a obligat pe AS Roma sa primeasca o suma mai mica.
vineri, 6 iunie 2008
Lada - CSKA
Togliatti- CSKA
Amur Khabarovsk v Neftekhimik
Spartak Moscowa- Dynamo Moscowa
Krefeld Pinguine v Wolfsburg Grizzly
Hannover Scorpions v Frankfurt Lions
ERC Ingolstadt v Augsburg Panther
EHC Straubing v Iserlohn
DEG Metro Stars v Adler Mannheim
Martin v Slovan BA
Karpat Oulu - Frolunda Indians HC
Mikulas- Propad
Grizzly Adams Wolfsburg v Kölner Haie
Duisburg- ERC Ingolstadt
Skalica- Martin
Grizzly Wolfsburg - Kolner Haie
Wolfsburg- Koln
Hamburg- Straubing Tigers
Severstal - Vitiaz Chekhov
Lokomotiv Iaroslavl - Amur
Yaroslavl - Chabarovsk Amur
Khimik Moscow Oblast - Lada Togliatti
Torpedo-Spartak
Slavia Praga- Ceske
Cherepovec - Chabarovsk Amur
HPK - TPS
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
Standard Liege - Gent
sâmbătă, 16 februarie 2008
FARA BUTOANE!
Tehnicianul principal al Unirii Urziceni, Dan Petrescu, a facut o sinteza a pregatirii efectuate în Antalya si si-a exprimat temerile legate de returul campionatului.
Sunteti multumit de pregatirea facuta?
Da. S-au antrenat foarte bine. Sunt ceva probleme cu accidentarile, dar speram sa le rezolvam. Mijlocasul Ricardo Gomez, un jucator de baza al nostru, a pierdut o parte din antrenamente din cauza unei accidentari la glezna. Nu am reusit sa mai facem niciun transfer. In momentul de fata, cred ca daca ar mai veni doi jucatori, ar fi perfect. Incercam sa-i aducem, dar nu va pot spune numele lor. Unul este international. Daca nu, cred ca putem face fata în partea a doua a campionatului cu lotul actual.
Va asteapta un retur foarte greu.
Nu ma sperie acest lucru. Celelalte echipe s-au întarit, dar noi avem atuul omogenitatii, jucam de mult timp împreuna si s-ar putea ca asta sa ne ajute.
Care sunt obiectivele pentru a doua parte a sezonului?
Participarea în Cupa UEFA. Acest lucru îl putem obtine prin clasarea cel putin pe locul 6 în campionat, prin jucarea finalei Cupei României sau prin câstigarea ei. Cu actualul lot sunt sigur ca ne putem îndeplini ceea ce ne-am propus.
De ce va este teama în retur?
Imi este teama de ce se întâmpla în spate. E pacat. Pe teren putem face fata oricarei echipe, am demonstrat-o în tur, nu ne e frica de nimeni.
Credeti ca se vor actiona butoanele, asa cum a spus Gigi Becali?
E o situatie care lasa de dorit si e jalnic ce se întâmpla. Nu stiu ce fel de tara suntem de se vorbeste de butoane si nu se ia nicio masura. Nu se face nimic. Este ceva incredibil. Multora nu ne place ce se întâmpla aici, dar asta e România. Speram ca odata cu intrarea în Europa sa se mai schimbe ceva.
Va mai gânditi sa plecati din tara, cum ati mai facut-o?
Acum, ca suntem în Uniunea Europeana, as ramâne mai mult pe aici, dar depinde de ce se va întâmpla în returul acesta, în care, cum am mai spus, este posibil orice.
Este miza chiar asa de mare încât sa se recurga la orice mijloace?
Pâna la urma este doar fotbal. Noi o facem mai mare. Fiecare vrea sa câstige, dar nu mai conteaza metoda. Asta este rau pentru fotbalul nostru. Noi speram sa razbatem, sa nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în tur si sa nu avem mari probleme, sa ne putem atinge obiectivul.
LIVE / UNIVERSITATEA CRAIOVA - FC DROBETA 0-0
Partida are loc pe „Extensiv”, stadionul pe care Universitatea Craiova îl va folosi în acest retur, datorita lucrarilor de modernizare de pe „Ion Oblemenco”. La partida asista circa 3000 de spectatori
Min.72 Au iesit Dorel Stoica si Dilevski, si au intrat Gangioveanu si V. Gaman
Min.68 Mare ocazie a lui Mihai Costea. Dupa ce a driblat doi fundasi, a sutat la poarta iar Harsu a scos in corner
Min.60 Au iesit Florin Costea si Andrei Ionescu, au intrat Costea Mihai si Lutu
Min.51 Andrei Ionescu dribleaza patru adversari, suteaza pe coltul lung din afara careului si Harsu respinge excelent in corner
Min.49 Corner executat de Andrei Ionescu pana la Barboianu, acesta trimite cu capul la Florin Costea, care din semi-foarfeca trimite pe langa poarta
Min.47 Costea ii paseaza lui Tanasa dar acesta, singur cu Harsu, trimite in portar
Min.46 S-a reluat partida. Schimbari la Stiinta: au iesit Baird, Wobay si Banica si au intrat Tanasa, Barboianu si Bornescu
Min.45 Pauza
Min.44 Andrei Ionescu centreaza de pe partea dreapta, lovitura de cap Baird si apara Harsu. A fost cea mai mare ocazie de pana acum a "juvetilor"
Min.38 Sut-centrare Dananae de la 25 de metri lateral dreapta si Harsu scoate cu greu in corner din vinclu
Min.35 Ignat trimite un sut de la 25 de metri pe coltul lung dar mingea trece putin pe langa poarta
Min.23 Drobeta nu pune niciun fel de probleme Stiintei, craiovenii dictand ritmul jocului
Min.21 Centrare Wobay, cap Baird peste poarta
Min 9: Costea scapa pe partea stanga, centreaza periculos in careu, dar Wobay rateaza de putin interceptia
Min 6: Andrei Ionescu trimite un sut puternic, de la marginea careului, dar portarul Drobetei se opune cu greu
Nicolo Napoli a trimis in teren urmatoarea formula de start: Banica - Dananae, Stoica, Mitchell, Rose - Saceanu, Dilevski, Wobay - A. Ionescu, Costea - Baird
FC Drobeta: Harsu - Ciucu, Amzucu, I. Gheorghe, Ignat - Mitic, Epure, Moutinho, Paun - Crisan, Jenaru
vineri, 15 februarie 2008
STAN: "VATCA NU AR FI TREBUIT SA FIE ASA ORGOLIOS"
"Am vazut si eu declaratiile date de Vatca azi. Daca era un tip inteligent, daca ar fi lasat orgoliul deoparte, nu ar fi trebuit sa declare aceste lucruri. Eu, sincer, nu am facut decat sa declar presei adevarul. Noi am fost sunati de el si daca, cu ceva timp in urma, am declarat ca nu agream un imprumut al sau, acum o faceam, deoarece am obtinut pe el o suma frumoasa de bani si era normal sa ii intind o mana de ajutor. Dar, dupa aceste declaratii, deoarece si-a manifestat interesul sa nu plece de la Steaua, nu cred ca o sa-l mai luam. Asta a fost decizia lui. Apoi din cate am aflat eu lui i-au si ajuns la ureche mesajele care au fost scrise pe garduirile de la stadion de catre suporterii galateni." a declarat, pentru Prosport, Marius Stan
VATCA: "NU PLEC LA GALATI"
"Nu voi pleca de la Steaua nici la Galaţi, nici în altă parte. Este o diferenţă mare între a-mi exprima dorinţa de a juca şi a mă ruga să fiu primit la altă echipă. La Steaua mă simt foarte bine şi voi aştepta şansa de a juca" a declarat Vatca, care a raspuns si criticilor aduse de fanii galateni. "Fanii de la Galaţi să nu uite că am venit când echipa avea nouă puncte, iar când am plecat, am lăsat-o în Cupa UEFA Intertoto şi am adus şi o sumă frumoasă de bani în contul clubului" a spus Vatca, citat de site-ul clubului.
luni, 11 februarie 2008
Mircea Rednic nemultumit de jucatori
MIRCEA REDNIC Antrenorul alb-visiniilor s-a luat de jucatorii care au evoluat în prima repriza, în special de Andrade. “Puriul” s-a declarat multumit doar de fotbalistii care au evoluat în partea a doua si de faptul ca bulgarii nu i-au accidentat niciun jucator. Sunteti suparat din cauza înfrângerii? Acest test mi-a fost foarte util. A fost o partida cu doua reprize diferite. Intr-una, cu vântul în spate, am pierdut, iar în cealalta, contra vântului, am câstigat. Este drept, am si folosit doua echipe, multe schimbari... Totusi, ce va nemultumeste? Nu sunt multumit de unii jucatori. Cei care au intrat în prima repriza au fost relaxati, au fost goluri care trebuiau evitate, pe doua greseli de portar. Ei au avut trei situatii de a marca si au dat trei goluri. Asta ar fi trebuit sa facem si noi în meciul cu Cracovia. De asta am zis atunci ca au luat meciul la misto. Dar a fost un antrenament foarte bun. Nici adversarul nu v-a lasat sa construiti prea mult, a jucat dur... Intr-adevar, cei de la Levski au jucat dur. Nu înteleg notiunea de meci amical, dar e bine totusi ca nu avem accidentati. De ce credeti ca se joaca asa tare în amicale? Sunt orgolii în amicale. Fiecare joaca în primul rând pentru postul lui în echipa, ceea ce nu am vazut în prima repriza la jucatorii mei. Ei n-au înteles asta, dar de-acum, gata, am intrat în linie dreapta si trebuie sa fie atenti. Pe cine e suparat Andrade - s-a dovedit neinspirat, a gresit la doua goluri, nu e înca o solutie pentru înlocuirea accidentatului Coman Maftei - înca mai face greseli individuale, care costa scump Rapidul. La primul gol, a încercat sa protejeze o minge, însa un adversar i-a luat fata, iar fundasul a provocat penalty-ul din care bulgarii au egalat Herea - Nu a reusit sa-si câstige un post de titular la Rapid. Folosit ca mijlocas central, Herea nu a fost mintea limpede de care are nevoie o echipa Despotovic - Reîntors de la nationala, vârful sârb a fost inexistent pe durata primei reprize
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Presedintele Iuliu Muresan a fost mult mai satisfacut de jocul echipei sale. “Adversarii au fost mai proapeti fizic decât noi. Arbitrul m-a enervat, deoarece a facut mai multe greseli. Am avut si doua bari. Pâna la urma a fost un test util, echipa a arata ca are caracter pentru ca a revenit de la 0-2”, a spus Muresan.
“Am uitat la hotel ”, a mai completat seful echipei din Gruia.
Liderul Ligii I, CFR Cluj, a terminat la egalitate cel de-al doilea amical din cadrul turneului din Cipru, 2-2, împotriva echipei cehe Slovan Liberec. Golurile clujenilor au fost marcate de Semedo (31) si Cadu (82-pen.) dupa ce în minutul 21 scorul era deja 2-0 pentru Slovan.
Ioan Andone a folosit urmatorul “11”: Hirschfeld – Panin, Cadu, Sousa, Dorsin – Minteuan, Dani – Semedo, Peralta, Culio – Fabbiani.
Au mai jucat: Tony, Trica, Leao, Ruiz, Dubarbier, Sandberg
In precedentul meci, CFR a învins cu 2-0 pe FC Gyeongnam, prin golurile marcate de M. Jose (‘57) si Semedo (‘71).
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
“Eu va spun ca pentru Fabbiani nu a fost interesata numai Olimpiakos Pireu. Chiar si Atletico Madrid l-a dorit pentru un transfer, dar domnul Paszkany a refuzat oferta”, a zis Andone.
Cristian Fabbiani (24 de ani) a sosit în Gruia în vara anului 2007, CFR platind pentru el 2,2 milioane de dolari. In primele 19 etape el a marcat opt goluri, fiind golgeterul echipei alaturi de Eugen Trica.
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Directorul general al formatiei visinii, Constantin Zotta, a comentat cu umor posibilitatea ca mijlocasul sa ajunga in Giulesti: "L-am vrut pe Elton, dar nu ne-a Vasiel Avram, de la Agentia Nationala pentru Sport. Noi am vrut sa-l trasferam la grupa de 95, dar nu s-a putut din pacate”, a spus oficialul giulestean.
sâmbătă, 2 februarie 2008
PROBLEME MARI IN ATAC
FC VASLUI Cu doar patru goluri marcate în patru jocuri în turneul din Cipru, Dorinel Munteanu spune ca ofensiva este "marea buba" a echipei în acest moment. Trei egaluri si doar o victorie este bilantul vasluienilor în amicalele disputate în Cipru, elevii lui Dorinel Munteanu marcând patru goluri si încasând trei. "Egalurile din partidele de verificare din Cipru nu ma multumesc, sunt un mare semnal de alarma pentru noi, iar jucatorii sunt obligati sa arate ce pot cu adevarat. Ne lipseste golul, în atac este problema! Sper sa ne revenim în cantonamentul din Antalya", a spus "Neamtul". Dorinel a adaugat ca echipa sa a evoluat cu viteza a doua în meciurile din Cipru si crede ca nu va putea pune probleme în retur daca jocul va merge tot asa si în partidele oficiale. "Echipa nu s-a miscat asa cum voiam eu. Poate este si normal. Am venit în Cipru dupa zece zile de pregatire la munte, la Vatra Dornei. Oricum, trebuie sa ne trezim cât mai repede, pentru ca jucând asa ne îndepartam de obiectivul nostru, acela de a ne califica în UEFA", a comentat Munti. Antrenorul lui FC Vaslui viseaza însa sa obtina rezultate majore cu gruparea patronata de Adrian Porumboiu: "Ne dorim o calificare în cupele europene. Avem puterea sa o obtinem. Mai trebuie lucrat la mentalitate. Niciun joc nu e câstigat dinainte. Daca vom merge în Cupa UEFA, este ca si cum am lua titlul de campioni. Vasluiul este o echipa la început de drum, dar care are ambitii mari". Tehnicianul îsi critica totusi elevii, spunând ca acestia nu se pot concentra la maximum în toate partidele, asa cum fac fotbalistii din campionatele mari ale Europei. "Jucatorul român nu se poate concentra la maximum nici cu echipele mai mici. Aici mai avem si noi de lucrat. Mai avem de munca pentru a ne atinge obiectivul. Mai sunt 15 etape de jucat. Trebuie sa mai luam cel putin 24 de puncte pentru a fi siguri de calificarea în UEFA. Nu trebuie doar sa visam si sa ne culcam pe o ureche. Ar fi cea mai mare greseala sa traim doar din victoriile cu Dinamo", a conchis antrenorul vasluienilor. Egalurile din Cipru nu ma multumesc, sunt un mare semnal de alarma pentru noi. Ne lipseste golul, în atac este problema! Sper sa ne revenim în Antalya. Dorinel Munteanu, antrenor FC Vaslui Nu stie daca îl pastreaza pe Petrosian Internationalul armean Galust Petrosian nu l-a convins înca pe Dorinel Munteanu ca poate fi o solutie viabila pentru compartimentul ofensiv al lui FC Vaslui. "L-am folosit în doua meciuri în turneul din Cipru, dar nu m-a convins aproape deloc. Nici nu stiu ce sa fac. Are valoare, altfel nu ar fi titular în nationala Armeniei. Insa nu stiu înca daca se poate integra în echipa noastra. Mai trebuie sa-l vad la lucru pentru a lua o decizie", a spus antrenorul lui FC Vaslui.
RAZBOIUL CONTINUA
DUSMANI Aflati în conflict deschis de aproape trei ani, de când cei doi erau angajati la Steaua, antrenorul Dorinel Munteanu si managerul Mihai Stoica nu ezita sa se contreze ori de câte ori au ocazia. Mihai Stoica s-a enervat rau de tot când a aflat ca tehnicianul Vasluiului, Dorinel Munteanu, a criticat acum câteva zile modul în care acesta a condus Steaua. "Eu nu l-am vrut antrenor la Steaua pe Dorinel Munteanu", a dezvaluit Mihai Stoica la trei ani de la izbucnirea conflictului dintre cei doi. Dorinel Munteanu l-a atacat pe MM Stoica spunând ca din cauza lui Steaua i-a pierdut pe multi dintre portughezii care acum joaca la CFR Cluj. Replica acestuia nu s-a lasat asteptata prea mult, declaratiile conducatorului de la Unirea Urziceni la adresa antrenorului de la FC Vaslui fiind extrem de dure. "Asa management prost am facut, ca dupa ce a plecat Dorinel am luat campionatul, am jucat o semifinala de Cupa UEFA si am intrat în Champions League dupa zece ani! Eu nu l-am vrut antrenor pe Dorinel, l-am vrut pe Protasov, poate din cauza asta nu ma suporta. Daca pentru el performantele Stelei din perioada mea înseamna management prost, atunci sunt un manager prost. Dorinel este obraznic, ca de obicei! Este un frustrat!", a spus Mihai Stoica. Dorinel Munteanu nu a rezistat si i-a raspuns lui MM pe acelasi ton: "La Steaua am fost iubit pentru ceea ce am facut acolo. Nu port pica nimanui din acel club, pentru ca, atunci când am plecat, ei aveau o alta strategie, din care eu nu mai faceam parte. MM Stoica vad ca ma loveste mereu cu declaratii. Mi-e greu sa înteleg de ce face asta. Eu nu am iesit în evidenta prin scandal, ci prin munca mea, prin rezultatele pe care le-am avut. Când spui Mihai Stoica, spui scandal sau suspendari. Asa de mult a iubit Steaua, încât a batut suporterii prin tribuna!". Când spui Mihai Stoica, te gândesti la scandal sau suspendari. Asa de mult a iubit Steaua, încât a batut suporterii prin tribuna! Dorinel Munteanu, antrenor FC Vaslui Eu nu l-am vrut antrenor pe Dorinel, l-am vrut pe Protasov, poate din cauza asta nu ma suporta. Dorinel este obraznic ca de obicei! Este un frustrat! Mihai Stoica, manager general Unirea Urziceni
DATORI LA OTOPENI
Banii Jos Formatia ilfoveana a câstigat la Comisia pentru Statutul Jucatorului un memoriu depus împotriva lui Poli. Luati în toamna lui 2007 la pachet pentru 870.000 de euro, cei doi juniori de la CS Otopeni fac subiectul unui litigiu între cele doua cluburi. Prima transa, în valoare de 435.000 de euro, trebuia platita pâna la finalul lunii octombrie 2007. Clubul patronat de Marian Iancu însa nu a virat niciun ban în conturile gruparii din liga secunda, iar ilfovenii au depus un memoriu la CSJ, revendicându-si drepturile banesti conform contractelor de transfer. Astfel, prima decizie în acest caz s-a dat marti, iar Otopeniul a avut câstig de cauza. In consecinta, Poli este obligata sa plateasca banii, altfel nu va fi programata în campionat în prima etapa din aceasta primavara. Totusi, banatenii mai au la dispozitie posibilitatea de a face apel, putând sa mai câstige putin timp, dar sansele ca timisorenii sa câstige si litigiul sunt practic nule. Florin Sandu si Cristian Cojocnean, ambii fotbalisti aflati constant în vederile selectionerilor de la nivel de juniori si ale antrenorului nationalei de tineret, Emil Sandoi, au evoluat pâna acum la Poli II.